De Suzuki Jimny kan inmiddels een icoon genoemd worden, de auto is al sinds 1998 in productie.

Dat is 20 jaar lang, maar er is onlangs een nieuwe versie aangekondigd. In dit geval gaan we het echter hebben over de huidige (derde) generatie.

De Jimny is een evolutie van de SJ10, welke al in 1970 bij Suzuki van de band rolde. Die auto had roots in het “Kei-car” principe: een auto minder dan drie meter lang genoot belastingvoordelen in thuisland Japan. Inmiddels is de Jimny iets gegroeid, maar nog altijd een compacte 4×4 die een stuk beter z’n mannetje staat in het terrein dan de schattige looks doen vermoeden.

Motorisch gezien is er keuze geweest uit kleine diesels en benzinemotoren, variërend in vermogen van 65 tot 85 pk. Verder was de Jimny leverbaar als cabrio en als hardtop. Er is naast de versie met inschakelbare 4WD-aandrijving ook een 2WD-versie leverbaar geweest, dus check wel even goed wat je koopt als het je om de terreincapaciteiten van de kleine Japanner draait.

Op Autotrack.nl staan op dit moment ruim veertig Jimny’s te koop. Prijzen beginnen onder de 2.000 euro en lopen op tot ongeveer 25.000 euro.