De A3 is misschien wel de belangrijkste auto die Audi ooit gemaakt heeft. De tweede generatie van de A3 (8P) kwam in 2003 op de markt. In 2005 kreeg de auto een facelift, waarbij de single frame grille werd geïntroduceerd op de A3. In 2008 werd een tweede facelift doorgevoerd, in 2012 ging dezegeneratie A3 uit productie om opgevolgd te worden door de A3 8V.

Na de intropductie van de A3 bleek al snel dat de toegankelijke driedeurs hatchback bijna niet aan te slepen was. Na anderhalf jaar op de markt te zijn geweest kwam er dan ook een vijfdeurs variant. Die was er van de eerste generatie ook, maar deze ‘Sportback’ was qua design een stuk aparter. De auto was langer en had wat stylingelementen van de Avant-modellen van het merk. En toen moesten de fabrieken helemaal in overdrive. De A3 was, zeker als Sportback een bestseller voor Audi.

De absolute snoepjes uit deze A3-reeks waren de S3 en de RS3, maar dat zijn auto’s die hun eigen set aandachtspunten hebben. Er is ook nog een cabrio, maar ook die behandelen we om dezelfde reden niet in deze video.

Op Autotrack.nl worden momenteel ongeveer 500 exemplaren van de Audi A3 (8P) aangeboden. De prijzen beginnen rond 1.400 euro en lopen op tot 20.000 euro. Bekijk onderstaande video voor alle aandachtspunten van deze auto.