Vanaf 14 december met maximaal 2 mensen in de auto

Vanaf 14 december 2020 raadt het RIVM aan om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken. Is het essentieel dat je ergens naartoe moet met de auto? Doe dit dan met maximaal 2 bijrijders en houd de volgende regels in je achterhoofd: wanneer je in de auto zit met mensen die niet je huisgenoten zijn, draag je wel een mondkapje. Wanneer je in de auto zit met huisgenoten hoeft dit niet.

Hoe maak ik zo min mogelijk kans op besmetting in een auto?

Er zijn een aantal tips waar je gebruik van kunt maken om het besmettingsrisico te verminderen.

  1. Je kunt tijdens het rijden zorgen voor extra ventilatie via de airco of door de ramen open te zetten.
  2. Probeer ook in de auto zoveel mogelijk afstand te houden van elkaar, ga schuin zitten in plaats van naast of achter elkaar.
  3. De laatste tip is om alles zo schoon mogelijk te houden. Reinig alle bedieningsmiddelen voor en na het rijden zoals de versnellingspook, deurklinken en het stuur. Lees dit artikel voor meer schoonmaaktips voor je auto.

Als je het toch geen fijn idee vindt om met iemand anders in één auto te zitten, maar je moet voor het woon- werkverkeer bijvoorbeeld carpoolen, kun je altijd bespreken met de werkgever of er andere mogelijkheden zijn. Toch nog wat langer thuiswerken of een paar dagen in de week thuis scheelt ook al veel in de gemiddelde besmettingsgraad.