Wat is de beste autoverzekering?

Auto gekocht? Voordat je ermee de weg op gaat, moet die verzekerd zijn. Gelukkig is dit vaak snel geregeld. Handig om te weten welke verzekeringen er zijn en welke verzekeraars. Maar wat is nou de beste autoverzekering voor je net gekochte auto?

Welke dekkingen zijn er?

In Nederland is het verplicht minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. De schade die je aan je eigen auto maakt is niet verzekerd. Is je net gekochte auto ouder dan 10 jaar? Dan is een WA-verzekering geschikt.

Is je auto tussen de 5 en 10 jaar oud of ouder dan 10 jaar en heb je veel schadevrije jaren? Dan kun je het beste je WA-verzekering uitbreiden met een beperkt casco dekking. Dit wordt ook wel WA plus genoemd. Hiermee wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed. Je bent dan verzekerd voor ruitbreuk (of een sterretje in je voorruit), brand, storm, hagel, inbraak, diefstal en botsingen met dieren. Oftewel: schade waar je niets aan kunt doen. Alleen vandalisme is niet meeverzekerd.

Wil je je auto verzekeren tegen alle denkbare schades? Kies dan voor de volledig casco dekking, ook wel allrisk genoemd. Dit is de meest uitgebreide dekking en hiermee ben je verzekerd tegen alle schade, ook als je die zelf veroorzaakt. Dus rijd je bijvoorbeeld tegen een paaltje of komt je auto te water? Dan wordt de schade vergoed. Deze dekking is geschikt voor auto´s die niet ouder zijn dan 5 jaar.

Uiteraard mag je zelf bepalen of je voor een ruimere dekking kiest of juist alleen voor een WA-verzekering. Wel zijn er een aantal redenen om te kiezen voor een uitgebreidere dekking:

- Je bent erg afhankelijk van je auto. Je komt bijvoorbeeld niet op je werk zonder.

- Je hebt niet veel geld achter de hand om eventuele schade zelf te betalen of de lening van je auto is nog niet afbetaald

- Je hebt veel schadevrije jaren of de dagwaarde is nog steeds hoog.

Aanvullende autoverzekeringen

Je autoverzekering kun je nog verder aanvullen om jezelf als bestuurder en eventuele medepassagiers te verzekeren. Hiervoor zijn verschillende aanvullende verzekeringen, zoals:

Rechtsbijstandverzekering. Hiermee krijg je rechtshulp vergoed. Als je bijvoorbeeld juridische hulp wilt bij het verhalen van autoschade.

Ongevallen-inzittendenverzekering. Met deze verzekering wordt een bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden van de bestuurder of passagier. Niet bij andere schade. Dit maakt het een vrij beperkte verzekering.

Schadeverzekering inzittenden. Ten opzichte van de ongevallen-inzittendenverzekering, krijg je met deze verzekering de werkelijk schade vergoedt. Dit is vaak een hogere vergoeding. Dus naast een vergoeding bij blijvende invaliditeit of overlijden, krijg je ook schade aan bagage of kleding vergoedt. Het is goed om te weten dat je dit ook krijgt als jij degene bent die het ongeluk heeft veroorzaakt.