Merken

Opel is een Duits merk, opgericht in 1862 door Adam Opel.

Het ontstaan van Opel

Aanvankelijk specialiseerde het merk zich in naaimachines, maar ging zich daarna langzaam oriënteren op het produceren van voertuigen, waaronder fietsen. Al snel werden deze fietsen populairder dan de door kenners hoog aangeschreven naaimachines. De eerste auto werd in 1899 gebouwd.

Dit was overigens geen succes, vandaar dat er enkele jaren later modellen in licentie werden gebouwd. Het eerste echte succesje van Opel is 4/8 PS in 1909, ook wel bekend als ‘Doktorwagen’, aangezien het een populaire auto is onder artsen. De auto is betrouwbaar en voordelig. Lang kon Opel niet genieten, want een grote brand vernietigde de complete fabriek in 1911.

opel-4-8-ps-doktrwagen-red-front-side-1909-775.jpg

De groei en populariteit van Opel

Het was wel een geluk bij een ongeluk, want de oude productielijn was ernstig verouderd en te arbeidsintensief. Opel was de eerste Duitse fabrikant die een massa-productielijn had opgezet. Dit leverde Opel een goede uitgangspositie: omdat de productiekosten lager waren, was de prijs voor de klant ook lager, wat resulteerde dat 1 op de 10 in Duitsland verkochte auto’s een Opel was. De groei en populariteit van Opel blijft niet onopgemerkt, in 1926 neemt General Motors een belang in Opel en in 1929 heeft de Amerikaanse gigant de meerderheid van de aandelen. Zo kon General Motors grip krijgen op de Europese automarkt.

opel-4-12-ps-green-front-side-1926-775.jpg

Opel na de tweede wereldoorlog

Vanwege de tweede wereldoorlog duurt de verwachte groei iets langer. De meeste fabrieken zijn verwoest, maar na enkele jaren krabbelt Opel weer op naar het oude niveau. Dat doet men met twee twee modellen: de middelgrote Olympia en de grote Kapitan. Met die modellen zit Opel precies tussen het aanbod van Volkswagen en Mercedes-Benz in. In 1962 richt Opel zijn pijlen op Volkswagens succesnummer (de Kever) met de Kadett.

opel-kadett-white-front-side-factory-1962-775.jpg

Opel in de jaren '70

In 1971 wordt de tien miljoenste Opel gebouwd en in 1972 is 1 op de 5 in Duitsland verkochte auto’s een Opel. In de jaren ’70 heeft Opel ineens een veel groter modelgamma: Kadett, Ascona, Rekord, Commodore en de sportieve Manta en GT. De Opel GT is een kleine coupé om aan te tonen dat Opel ook leuke auto’s kan maken. Omdat de techniek van een Opel is, zijn de productiekosten (en dus de prijs) lekker laag. De styling lijkt veel op de van de Chevrolet Corvette, vandaar dat de auto de bijnaam ‘poor man’s Corvette’ krijgt.

opel-gt-blue-orange-front-side-1968-775.jpg

Opel in de jaren '80

Het succesverhaal wordt doorgezet in de jaren ’80. Omdat de Kadett blijft groeien in afmetingen, is er ruimte voor een model eronder: de Opel Corsa. Speciaal voor deze auto wordt er een fabriek in Saragossa opgezet. Ook deze auto blijkt een schot in de roos. In 1984 lanceert Opel de vijfde generatie Kadett. Het is de meest aerodynamische auto in zijn klasse op dat moment, dankzij een luchtweerstand coëfficiënt van 0,30. Opel heeft sowieso iets met gestroomlijnde auto’s, want ook de nieuwe Omega is gladder dan ooit (0,28).

opel-kadett-blue-ascona-blue-front-side-1986-775.jpg

De jaren '90 en de Opel Astra

Het toppunt van aerodynamica komt in 1990, want de Opel Calibra heeft een CW-waarde van 0,26. Zo rond dit tijdstip bouwt Opel zijn 25 miljoenste auto. Dat zullen er snel meer worden, want de opvolger van de Kadett staat klaar: de Opel Astra. Het behoeft weinig betoog dat ook dit een uiterst populaire auto blijkt. Een klasse lager komt in 1993 de Corsa B, wederom een verkoopknaller. Opel is tevens één van de eerste Europese merken dat met een volwaardige line up van SUV’s op de proppen komt met de Frontera, Monterey en Campo.

opel-frontera-sport-grey-frontera-wagon-blue-front-side-above-1993-775.jpg

De Opel Zafira

Later in de jaren ’90 komt er een nieuwe Opel Astra. Op basis van deze C-segment hatchback ontwikkelt Opel een Midi-MPV, de Opel Zafira. De Zafira is de eerste auto in zijn klasse die standaard uitgerust is als zeven-zitter. Dankzij de Flex-7 opstelling heeft Opel een aanbieding in huis waar de concurrentie geen antwoord op heeft. Volkswagen annuleerde hun Midi MPV en ontwikkelde ook een zeven-zitter, welke pas in 2003 op de markt zou komen (Touran).

opel-zafira-a-grey-rear-side-1999-775.jpg

De Opel Speedster

Opel maakt zo af en toe een leuke auto, die helemaal niet lijkt te passen in het gamma. Ditmaal is het de beurt aan de Opel Speedster. Lotus zit in zwaar weer en ze moeten hun Elise aanpassen aan nieuwe veiligheidseisen. GM financiert de facelift op voorwaarde dat er van de Elise ook een Opel-derivaat gebouwd wordt. De Speedster wordt door velen zelfs hoger aangeschreven dan de Elise, dankzij de veel sterkere Opel motor.

opel-speedster-turbo-grey-rear-side-2003-775.jpg

De Speedster Turbo en Opel Meriva

In 2003 krijgt diezelfde Speedster een 2.0 Turbomotor, waarmee De Speedster Turbo qua snelheid en wegligging niet hoeft onder te doen voor een Porsche Boxster. Opel heeft nu een compleet programma met de standaardauto’s (Agila, Corsa, Astra, Opel Vectra), maar ook een paar nieuwe type auto’s zoals de Opel Signum en Opel Meriva. De Signum is in feite een lange Vectra met extra beenruimte, maar slaat niet aan.

De Meriva wordt wel goed ontvangen. De compacte auto wordt geroemd om zijn flexibele interieur, hoge zitpositie en acceptabele prijsniveau. Ondanks dit succesje neemt het marktaandeel van Opel intussen hard af.

opel-meriva-a-grey-front-side-2003-775.jpg

De verkoop van het merk Opel

Dat komt niet zozeer door de auto’s die in de showroom staan. De Corsa, Astra en Insignia zijn erg fraaie en goede auto’s. Dankzij verschuivingen in de markt (Premium en Budget nemen toe in populariteit, traditionele middenklasse heeft het zwaar) is Opel niet meer de cashcow van weleer. Voor General Motors komt dit absoluut niet goed uit, want het Amerikaanse concern heeft het sowieso al erg zwaar. Normaliter kon GM de tekorten aanzuiveren met de winsten van Opel. Nu dit niet meer het geval is, besluit GM het merk Opel in de etalage te zitten.

opel-insignia-opc-corsa-opc-astra-opc-02010-775.jpg

Opel in Franse handen

In 2012 toont PSA (het concern waartoe Peugeot en Citroen behoren) interesse en wordt er op financieel gebied samengewerkt. In 2017 wordt de koop afgerond. Een van de oudste Duitse merken is nu in Franse handen. De Fransen laten er geen gras over groeien en zorgen dat er twee cross-overs zo snel mogelijk in de showrooms staan: de Opel Crossland X en Opel Grandland X. Het is de bedoeling dat de synergie tussen Peugeot, Citroen en Opel verder gaat groeien. De Franse merken zijn in het Zuiden van Europa uitstekend vertegenwoordigd, Opel juist in het noorden. Daarmee heeft het concern nu een goede dekking over het gehele continent.

Bekijk het volledige Opel aanbod op autotrack.

opel-grandland-mokka-crossland-suv-range-2017-775.jpg