Merken

De Corsa is een B-segment auto van Opel.

Aan het einde van de jaren ’70 waren enkele fabrikanten al actief in dit segment (Renault 5, Volkswagen Polo, Ford Fiesta), waardoor Opel niet achter kon blijven. De Corsa was niet alleen leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback, maar ook als twee- en vierdeurs sedan. Qua motoren was er een keuze uit diverse viercilinder benzinemotoren en een heuse 1.5 diesel van Isuzu. Deze motor komt uit de tijd dat diesels nog bijzonder lawaaiig en traag waren. Aanvankelijk hadden de benzinemotoren een carburateur, maar niet veel later werd elektronische brandstofinspuiting toegepast. Het topmodel was de GSi, met een 1.6 motor met 100 pk. Deze Corsa A zou maar liefst 11 jaar in productie blijven.

opel-corsa-swing-5-door-grey-rear-side-1990-775.jpg

Ondanks dat de Corsa uitstekend verkocht, was het wel een erg klein en basaal autootje. Ook op het gebied van veiligheid liep de Corsa A wat achter. Tevens was het design verouderd. Opel zette dat helemaal recht met de Corsa B. De auto groeide zowel in de lengte, breedte als hoogte. Qua styling zag de Corsa B er eigenlijk twee generaties jonger uit. Dat is opmerkelijk, want de basis voor de Corsa B was gelijk aan die van de Corsa A. De Corsa B was te krijgen met een 1.2, 1.4 en 1.6 liter benzinemotor, alsmede weer een diesel van Isuzu. De Corsa B was er alleen als drie- en vijfdeurs, de sedan bleef voorbehouden aan andere markten, evenals de Corsa stationwagon. Uiteraard was er ook nu een rappe GSI-uitvoering, alhoewel de 1.6 nog altijd zo’n 100 pk leverde was de Corsa B GSI niet echt sneller dan de lichtere Corsa A GSI. Van de Corsa B kwam er ook een guitig coupeetje, de Tigra.

opel-corsa-centennial-edition-1999-775.jpg

De Corsa C neemt het stokje over in 2000. Deze Corsa is volwassener dan ooit. In Nederland zijn enkel de drie- en vijfdeurs hatchback leverbaar. Opel begint al vroeg in het millennium met extra zuinige motoren. Zo is er een 1.0 driecilinder en diverse 1.2 en 1.4 viercilinders, al dan niet met ‘Twin-Port’-technologie. Aan de bovenkant van de model line-up staat de Corsa GSI, alhoewel dit meer een vlotte allrounder is dan een raszuivere hot hatch. De Corsa C biedt wel de basis voor een hele riks andere Opels. De eerste is de Tigra, in tegenstelling tot zijn voorganger is dit nu geen coupé, maar een tweezits cabriolet met metalen klapdak. De Tigra is het meest afgeleverd met de 1.4 en 1.8 benzinemotor, alhoewel er een handjevol 1.3 CTDI diesels van zijn verkocht. De tweede variant is de Meriva, een kleine MPV met variabel in te delen interieur. De laatste variant is de Opel Combo, zo mogelijk nog praktischer dan de Meriva. In elk geval ruimer. De Combo is voornamelijk ontworpen als besteluitvoering, waar toevallig ook een personenauto van wordt gemaakt.

opel-crosa-3-door-grey-rear-side-5-door-grey-front-side-2004-775.jpg

De vierde generatie, de Corsa ‘D’, komt in 2006 op de markt. Deze stamt uit de tijd dat General Motors en Fiat innig samenwerkten. Samen ontwikkelen ze het platform waarop de Alfa Romeo MiTo, Fiat Punto en de Opel Corsa gebouwd worden. De overeenkomsten zijn zuiver op technologisch gebied, aan het exterieur en interieur is nauwelijks te zien dat beide auto’s hun genen delen. De Corsa is leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback. Qua motoren veranderd er vooralsnog niet veel. Wel komt er een superzuinige ‘EcoFLEX’ variant. Deze spaardiesel is een tijd lang erg populair geweest vanwege de gunstige bijtelling. Minder zuinig, maar wel leuk, is de Corsa OPC. Deze heeft een 1.6 turbomotor met 192 pk onder de kap. Qua uiterlijk is de Corsa OPC lekker over de top: een dik aangezette bodykit, grote wielen en felle kleuren geven de OPC een heldhaftige uitstraling.

opel-corsa-d-blue-front-side-grey-rear-side-2011-775.jpg

2014 is het jaar van de vijfde generatie Corsa. Alhoewel, dat vijfde klopt niet helemaal. Ondanks dat de Corsa als dusdanig wordt geïntroduceerd, staat de auto nog altijd op hetzelfde platform. De afmetingen blijven min-of-meer gelijk. Wel wordt de auto uitgevoerd met de laatste technologische snufjes. Het ‘Intelli-link’ systeem kan gekoppeld worden aan een smartphone en zo gebruik maken van alle apps voor muziek, navigatie of flitsmelder. Allemaal via het scherm in het dashboard. Ook blijft een gedeelte van het motorenaanbod gelijk, alhoewel de nieuwe 1.0 driecilinder turbo (leverbaar in diverse gradaties) het gros van de verkopen op zich gaat nemen. Van de vijfde generatie Corsa wordt ook een snelle OPC-variant geïntroduceerd. Met 209 pk en optioneel Draxler sperdifferentieel is dat een bijzonder serieuze Hot Hatch. De Corsa OPC is de enige Opel Corsa die enkel als driedeurs leverbaar is, alle andere benzine- en dieseluitvoeringen zijn ook te verkrijgen als vijfdeurs.

opel-corsa-e-white-front-side-red-front-side-2015-775.jpg