Merken

De V40 is een compacte middenklasser van het Zweedse merk Volvo.

Alhoewel de Volvo V40 tegenwoordig een compacte middenklasser is, begon de V40 zijn carrière aanvankelijk als volwaardige middenklasser. De auto wordt in 1996 op de markt gebracht als de stationwagon-versie van de S40. Het is de eerste Volvo met een nieuwe naamgeving, die tot op de dag van vandaag min of meer gehanteerd wordt. S voor alle sedanversies en V voor de stationwagons.

volvo-v40-18-red-rear-side-1996-775.jpg

De eerste Volvo V40 wordt net als de S40 gebouwd in Nederland, in samenwerking met Mitsubishi. Die samenwerking gaat verder dan het delen van productieplaatsen. De basis van zowel de Volvo als de Mitsubishi zijn identiek. Ook worden er diverse motoren gedeeld. De benzinemotoren van Mitsubishi zijn tevens leverbaar in de Volvo V40 en alsmede de Renault-diesels. De topmotorisering blijft voorbehouden aan de Volvo’s. De V40 T4 heeft een 1.9 liter turbo benzinemotor onder de kap met 200 pk. Speciaal voor dit model is er een nieuwe kleur (Tundragroen) en zijn er speciale velgen (Gaspra) leverbaar.

volvo-v40-t4-green-front-side-1998-775-2.jpg

In 2000 ontvangt de V40 een kleine facelift, het uiterlijk blijft grotendeels ongewijzigd. Op zich best logisch, want de V40 wordt mede daardoor zeer gewaardeerd. Het is een van de eerste ‘niet-vierkante’ Volvo’s. De koplampen zijn nu van helder glas, de bumpers zijn wat strakker en er zijn nieuwe kleuren en velgen leverbaar. Op motorengebied zijn er ook kleine wijzigingen. De V40 T4 krijgt nu een 2.0 in plaats van 1.9 motor, voor een soepeler karakter. De oude turbodiesels worden beide vervangen voor gloednieuwe commonrail diesels, wederom van Renault. De Volvo V40 blijft nog een tijdje in productie. De auto ontvangt andermaal een kleine facelift in 2002, herkenbaar aan de zwarte koplampenunits.

volvo-v40-grey-front-side-2000-775.jpg

In 2005 worden de Volvo S40 en V40 opgevolgd door de S40 en V50. Later volgt er ook nog een hathcback-variant: de C30. Gek genoeg heet de opvolger van deze auto weer V40. In 2012 wordt de nieuwe V40 geïntroduceerd. In technisch opzicht is het een doorontwikkeling van het Ford-platform waar de C30, S40 en V50 ook op stonden. Ford en Volvo waren echter net uit elkaar, hierdoor is het motoren aanbod een allegaartje qua afkomst. De kleine benzinemotoren zijn Ford Ecoboost turbo’s, de diesels komen van PSA en het topmodel (de T5) heeft een raszuivere vijfcilinder van Volvo origine onder de kap liggen.

volvo-v40-red-front-brown-rear-side-2012-775.jpg

Sommige dieselmotoren waren tijdelijk zeer in trek bij diverse leaserijders, dankzij het lage bijtellingstarief. De eerste was de 115 pk sterke D2 dieselmotor. Niet veel later wist Volvo zelfs de 190 pk sterke V40 D4 te laten voldoen aan de strenge eisen. Daarmee was Volvo een van de weinige merken die een dermate potente en zuinige auto in de aanbieding had. De oude Ford en PSA-motoren werden overigens gedeeltelijk uitgefaseerd ten faveure van Volvo’s eigen viercilinders.

volvo-v40-dt4-blue-side-rear-2012-775.jpg

De Volvo V40 kent maar één carrosserievariant, die van een vijfdeurs hatchback. Wel komt er een extra bijzondere versie: de V40 Cross Country. Deze volgt het aloude recept om een gewone auto net even wat stoerder te maken: de carrosserie wordt ietsje verhoogd, de bumpers zijn deels in kunststof uitgevoerd en standaard zitten er grote dakrails op. Standaard wordt de V40 Cross Country voorzien van voorwielaandrijving, maar het is mogelijk om de auto te voorzien van een vierwielaandrijvingssysteem met haldex-koppeling. Dit betekent dat de motor in principe enkel de voorwielen aandrijft, maar in geval van gripverlies direct de achterwielen kan aandrijven tot 50%. Dit systeem is beduidend zuiniger en compacter dan permanente vierwielaandrijving zoals Subaru en Audi bijvoorbeeld gebruiken.

volvo-v40-cross-country-brown-front-side-2013-775.jpg

In 2016 wordt de Volvo V40 gefacelift. Net als de eerste generatie V40 wordt dit uiterst zorgvuldig gedaan, want wederom is dit een Volvo waarvan het exterieurdesign een grote rol speelt. Qua motoren zijn er diverse viercilinder benzine- en dieselmotoren te verkrijgen. De kleinere motoren hebben nog enkele Ford wortels, maar de grotere units zijn allemaal van de nieuwe generatie Volvo motoren.

volvo-v40-r-design-2016-facelift-blue-front-2016-775-2.jpg

De nieuwe serie V40 is te herkennen aan het nieuwe familiegezicht van Volvo; de Thor-koplampen. Deze werden het eerst geïntroduceerd op de XC90, maar vinden hun weg naar uiteindelijk alle Volvo’s. Sinds 2016 is er ook nieuwe stoffen bekleding beschikbaar gemaakt van een stro-achtig materiaal, om zo het duurzame karakter van de auto te onderstrepen. Om je tegen auto’s te beschermen die minder schoon zijn dan de V40 is er een nieuw filtersysteem onder noemer ‘CleanZone’-technologie. Verder is het nu mogelijk om wearables als een AppleWatch te koppelen aan het infotainmentsysteem van de Volvo V40. Tevens wordt het interieur iets strakgetrokken met mooiere materialen en handige extra’s. Zodoende kan de V40 er de komende tijd nog eventjes tegenaan.

volvo-v40-model-range-2016-facelift-2016-775-2.jpg