Groen rijden is HOT! Steeds meer auto’s hebben extra snufjes en foefjes om zo zuinig mogelijk van A naar B te komen. Ook in de brandstof zijn groene stappen gemaakt. Voor wie het even niet meer ziet leggen wij de belangrijkste uit.

  1. Groengas: Is eigenlijk rijden op poep, want groengas wordt gemaakt van mest. Deze duurzame variant van aardgas is gemaakt van biomassa. Dit maakt het hernieuwbaar en beter voor het milieu. Rijden op groengas zou dan ook een CO2-reductie van zeventig procent opleveren ten opzichte van een gemiddelde benzineauto. Je kunt groengas bij zo’n 130 Nederlandse tankstations krijgen.
  2. Elektrisch: Battery Electric Vehicles als de BMW i3, de Volkswagen Golf-e en de Tesla Model S zijn voorzien van een elektrische motor. Ze produceren daarom geen uitstoot. De accu’s in de auto worden via een laadpunt (of soms een stopcontact) geladen met groene stroom. Dit maakt CO2-neutraal rijden mogelijk. De gemiddelde actieradius van zo'n auto ligt rond de 200 kilometer.
  3. Hybride: Een hybride heeft zowel een verbrandingsmotor (benzine, diesel of lpg) als een elektrische motor. De compacte elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor. Bijvoorbeeld in het stadsverkeer of bij het optrekken. Als je remt, wordt de accu herladen. Dit fenomeen wordt recuperatie genoemd. Wil je het uiterste uit je auto halen (lees: flink gas geven), dan worden beide motoren tegelijk ingezet.