Regen, geen onbekend fenomeen hier in ons natte kikkerlandje. Maar weet je welke extra maatregelen je kan treffen om veilig te rijden in slechte weersomstandigheden? We vertellen het je graag!

Een goed begin is het halve werk Een goed onderhouden auto kan je leven redden, dus laten we beginnen met de banden. Het profiel van je banden zorgt ervoor dat het laagje water op de weg wordt verplaatst. Daarom is die profieldiepte zo belangrijk; een band met te weinig profiel heeft geen grip waardoor je auto gaat glijden over het water. Een minimale profieldiepte van drie millimeter is aan te raden.

Ruitenwissers in topconditie Ook de ruitenwissers moeten bij nat weer aan het werk, die moeten dus in topconditie zijn. Ideaal gezien vervang je de ruitenwissers minstens één keer per jaar. Vergeet ook niet om de ruitensproeiervloeistof op tijd bij te vullen, anders krijg je allesbehalve een schone ruit als je de ruitenwissers aanzet. Zien en gezien worden Een goed zicht is alles en niks zo gevaarlijk als rondrijden met beslagen ruiten. Het is niet alleen gevaarlijk (en vervelend!) maar het is ook nog een keertje strafbaar. Afhankelijk van hoe slecht je zicht is, kan de boete oplopen tot 370 euro. Als je ruiten volledig zijn beslagen, zet je auto dan veilig aan de kant en rijd niet verder.

Het gaat natuurlijk niet alleen om jouw zicht, zorg ervoor dat andere weggebruikers jou goed zien. Schakel dus je dimlichten of dagrijlichten in als het zicht beperkt is. Gebruik trouwens nooit je mistlampen bij regen, je kan jezelf en andere weggebruikers hiermee verblinden!

Weg met die beslagen ruiten! • Geen airco? Leg een vochtvreter in je auto, deze neemt een groot deel van het vocht in je auto op. Heb je toch last van beslagen ruiten, zet dan je verwarming pas aan als de auto is opgewarmd. Zodra de verwarming aangaat, zet je deze in de hoogste stand en richt je de blazers op je voorruit. Zet één raampje op een kier. Na een korte tijd zet je verwarming weer op een middelmatige temperatuur. • Wel airco? Zet je airco aan, airco kan je heel goed gebruiken om je ruiten te ontwasemen.

Pas je rijstijl aan Bij regenweer verdubbelt je kans op een ongeluk, pas je rijstijl dus aan zodat je veilig je bestemming bereikt.

Volgende tips helpen je hierbij: • Pas je snelheid aan • Stuur en rem rustig • Houd meer afstand • Vermijd wegmarkeringen, deze zijn gladder dan het wegdek eromheen. Wees je bewust dat klinkerbestrating een stuk gladder is dan asfalt. • Blijf in het midden van de weghelft, de meeste plassen liggen vaak aan de zijkant van de weg • Geef andere bestuurders voldoende ruimte om veilig in te voegen