Brandstofbesparing speelt een belangrijke rol in de Formule 1. Autofabrikanten besteden via de Formule 1 dan ook veel geld aan research om de brandstof steeds beter te maken. Dat heeft niet alleen een positieve invloed op de prestaties maar ook op het verbruik. Een tweede learning uit de Formule 1 is het belang van een gestroomlijnde auto.

Bespaar brandstof met een goede stroomlijn

Rustig gasgeven en vroeg schakelen zorgen voor besparing van brandstof, maar ook de stroomlijn van je auto doet er toe. Als een Formule 1-auto 360 km/h rijdt, moet hij opboksen tegen de rijwind die hem met 360 km/h tegemoet komt. Daarvoor is een hele sterke motor nodig. Personenauto’s mogen niet veel harder dan 120 km/h en kunnen dus met veel minder pk's toe. Maar bij alle auto's moet het overgrote deel van het beschikbare motorvermogen worden gebruikt om de rijwind klein te krijgen. Hoe beter de stroomlijn, hoe minder rijwind wordt gevangen.

Zo stroomlijn je jouw auto

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nu je auto het uiterlijk van een raket gaat geven. Er zijn ook minder drastische manieren om ervoor te zorgen dat je auto de rijwind gemakkelijker kan weerstaan:
  • Rijd niet het hele jaar met een imperiaal, een dakkoffer of caravan-buitenspiegels rond als je die alleen in de vakantie nodig hebt.
  • Gebruik je airconditioning (hoewel die ook brandstof kost) en houd tijdens het rijden je ramen dicht. Geopende ramen beïnvloeden de stroomlijn namelijk negatief.
  • Een vieze auto is minder goed gestroomlijnd dan een schone, doordat de carrosserie dan minder glad is. Nóg een reden dus om regelmatig gebruik te maken van de wasstraat.