Winterbanden zijn raadselachtige dingen. Iedere winter zet je ze weer onder de auto, maar waarom eigenlijk? Zijn ze verplicht? En wat is het verschil met zomerbanden? Wij leggen het je uit.

Winter- versus zomerbanden Het verschil zit hem vooral in de samenstelling van het bandenrubber. Een winterband blijft bij vorst langer soepel en heeft dan meer grip dan een zomerband. Het bandenprofiel van een winterband bevat taps uitlopende groeven, die ‘opgepakte’ sneeuw direct weer loslaten. In principe zou je met winterbanden ook de zomer door kunnen komen, maar dat is alleen al vanwege de slijtage geen aanrader. Kies indien mogelijk een smallere bandenmaat; dan worden de wielen dieper in de sneeuw gedrukt. Er bestaan ook all-seasonbanden; deze vormen een compromis tussen winter- en zomerbanden.

Zo herken je een winterband Op de flank moet minimaal M+S (‘mud & snow’) staan. Op een échte winterband staat een icoontje in de vorm van een sneeuwvlok. Dat geeft aan dat de band voldoet aan verzwaarde eisen ten aanzien van de grip. De profieldiepte bij nieuwe winterbanden bedraagt 9 millimeter.

Gebruikte banden kopen Houd er bij aankoop van tweedehands winterbanden rekening mee dat ze in sommige landen als zomerbanden worden beschouwd als de profieldiepte minder dan 4 millimeter bedraagt. In Nederland, dat redelijk hellingsvrij is, is minimaal 1,6 millimeter officieel oké, maar in de praktijk niet meer echt veilig. Koop in ieder geval nooit een band die ouder is dan vijf jaar.

Monteren onder zeven graden In Nederland laat je winterbanden monteren als de buitentemperatuur langdurig onder de 7 graden Celsius zakt. Daarboven zijn winterbanden niet direct onveilig, maar slijten ze wel harder (vanwege het zachtere bandenrubber).

’s Winters met de auto naar het buitenland Per land zijn er logischerwijs verschillende regels rondom het bandengebruik:

  • Nederland, België, Engeland en Denemarken: het gebruik van winterbanden is niet verplicht
  • Frankrijk, Italië (regionaal), Zwitserland en Tsjechië: winterbanden zijn alleen verplicht waar dat via verkeersborden wordt aangegeven.
  • 3] Duitsland, Oostenrijk en Slowakije: winterbanden zijn 's winters altijd verplicht.