
Informatie over een elektrische auto (EV)
Meer weten over EV’s?
Lees hier alle informatie over EV’s
Elektrische auto’s of EV’s (Electric Vehicles) zijn sinds 2012 wereldwijd flink in opkomst. Ieder ‘conventioneel’ automerk heeft inmiddels wel enkele elektrische modellen. Nieuwe merken die zich puur op elektrisch rijden richten, schieten daarnaast als paddenstoelen uit de grond. Dat is goed nieuws voor wie een EV occasion zoekt, want die markt groeit snel met interessante modellen. Lees hier meer informatie over de elektrische auto en ontdek of een EV voor jou de perfecte keuze is.

Meer weten over EV's?
Veelgestelde vragen over de EV
Net als bij een brandstofauto, worden bij een EV de wielen aangedreven door een motor (of soms meerdere motoren). Alleen wordt een EV niet gevoed door benzine of diesel, maar door elektriciteit. In de dagelijkse praktijk zul je weinig verschil merken tussen een EV en een auto op brandstof. Je hebt dezelfde bediening. De enige grote verschillen zijn:
- Je gebruikt een stekker in plaats van een brandstofslang om de auto van voeding te voorzien.
- Dat opladen duurt iets langer, maar vormt met een beetje planning geen probleem.
- Een elektromotor heeft geen bewegende delen en dus heeft een EV veel minder onderhoud nodig.
- Je hebt geen uitlaat waar schadelijke stoffen uit komen.
Bepalend voor de levensduur van een EV is de accu. Uit recente onderzoeken is gebleken dat de capaciteit van accu’s bij EV’s met ongeveer tien procent per 250.000 kilometer afneemt. Als je ervan uitgaat dat de gemiddelde automobilist 15.000 kilometer per jaar rijdt, kun je dus tientallen jaren rijden voordat de accu merkbaar achteruit gaat. De meeste fabrikanten geven daarom ook acht jaar of 160.000 kilometer garantie op de accu. Deze garantie is op nieuwe eigenaren overdraagbaar en zit dus ook op occasions die nog binnen deze marge vallen.
Het is moeilijk om één EV aan te wijzen die de perfecte prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ze komen in allerlei soorten en maten, passend bij de verschillende verwachtingen die mensen van hun auto hebben. Wil je zo ver mogelijk komen op een acculading of is binnenruimte het belangrijkst? Of moet je een (zware) aanhanger kunnen trekken? De Renault Twizy en Dacia Spring zijn goedkoop en perfect voor korte afstanden. In hogere segmenten is er nog meer te krijgen. Modellen als de Tesla Model 3, Skoda Enyaq iV en Kia EV6 zijn (duurdere) voorbeelden van EV’s die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.
Je denkt misschien dat een auto op elektriciteit iets van de laatste jaren is, maar dat is zeker niet het geval. De eerste elektrische auto werd namelijk in 1888 gebouwd door Andreas Flocken, zestig jaar nadat er al diverse schaalmodellen van elektrisch rijdende voertuigen waren gebouwd. Toch won de benzineauto het destijds in de strijd om populairste vierwieler. Het duurde tot 2012 voordat er weer een autofabrikant met een elektrisch model voor het grote publiek kwam. Dat was de Tesla Model S. Deze auto ontketende de huidige revolutie die nog wel eens kan eindigen in winst voor de EV.
Je ziet wel eens een auto rijden met een stekkeringang aan de zijkant, maar ook een uitlaat waar rook uit komt. Dit is een plug-inhybride (PHEV). Samen met de stekkerloze MHEV en HEV, valt deze PHEV onder de hybrides. Een hybride heeft, net als een EV, een elektromotor. Het belangrijkste verschil is echter, dat een hybride ook altijd een verbrandingsmotor heeft. Deze loopt meestal op benzine en soms op diesel of gas. Sommige hybrides kunnen stukjes rijden op alleen de elektromotor, maar dit gaat dan meestal om tientallen kilometers. Een volledig elektrische EV kan daarentegen honderden kilometers elektrisch rijden.