
AMC
Een automerk voor fijnproevers
Het komt wel eens voor dat je een auto ziet, waarvan je géén idee hebt welk merk dit is. Dit kan voorkomen omdat het merk niet meer bestaat of dat het een merk is dat weinig tot niet is actief is geweest op de Europese markt. Beide opties zijn van toepassing op AMC. Het feit dat alleen de echte liefhebbers van Amerikaanse auto’s dit merk kennen, geeft wel aan dat het zeldzaam is als je zo’n auto tegenkomt. Hou je camera gereed dus om dit vast te leggen. Tijd voor een kennismaking met dit automerk voor fijnproevers.

Het ontstaan en de ondergang van het merk AMC
De letters AMC staan voor American Motors Corporation. Het merk is in 1954 ontstaan uit een fusie tussen fusie tussen Nash-Kelvinator en Hudson Motor Car. In die tijd was dit financieel gezien de grootste Amerikaanse fusie ooit maar achteraf werd niet bereikt wat men voor ogen had. AMC was de laatste onafhankelijke autoconstructeur die het moest afleggen tegen de grote drie partijen die op autogebied de markt beheersten: General Motors, Ford en Chrysler. In 1987 werd AMC door Chrysler opgekocht waarmee een deze naam verdween.

Wat voor auto is een AMC?
AMC heeft een veelzijdigheid aan auto’s uitgebracht. De eerste modellen van het merk waren echter niet opvallend genoeg om de strijd aan te kunnen gaan met de eerder genoemde grote drie spelers op de automarkt. De auto's kregen een relatief onopvallende vormgeving en waren vrij conventioneel met betrekking tot stijl en techniek.
De Javelin was echter wel een echte Amerikaanse muscle car die de aandacht trok evenals de AMX. Dit laatste model was een sportiever GT model, een tweedeurs coupé en eigenlijk de kleinere variant van de Javelin. Het merk is in later stadium Jeeps gaan produceren voor Kaiser Industries.
Het merk maakte handig gebruik van de recessie in de jaren 70 door de AMC Gremlin te introduceren. Dit was een van de eerste kleinere Amerikaanse auto’s. Naast dit model werden vergelijkbare modellen als de Matador en de Pacer op de markt gebracht. Deze introducties luidden het begin van het einde in. De Matador was immers erg duur in productie en de Pacer was net zo kort als een compacte wagen en net zo breed als een luxe wagen om zo hetzelfde comfort te kunnen bieden. Het brandstofverbruik van de auto was echter te hoog en de auto flopte.

Een AMC model dat je misschien nu nog kunt kopen
Begin jaren tachtig was American Motors Corporation failliet en moest noodgedwongen een samenwerking aangaan met Renault. Er was toen nog slechts een model dat onder de naam AMC werd uitgebracht: de AMC Eagle. Dit was een compact vierwielaangedreven crossover SUV model dat in diverse carrosserievarianten werd uitgebracht.
De AMC Eagles waren destijds de enige personenauto's met vierwielaandrijving die in de Verenigde Staten werden geproduceerd en tegen een vriendelijke prijs werden aangeboden. Hierdoor was het merk in eerste instantie best succesvol maar dit succes nam af toen meerdere merken zich op het produceren van SUV’s gingen richten. AMC was inmiddels al in bezit van Chrysler die de Eagle tot 1987 in productie hield. Met het stoppen hiervan verdween de naam AMC.
De AMC Eagle is een model van het merk dat misschien nog ergens te koop wordt aangeboden. Andere modellen zijn wellicht op beurzen voor verzamelaars van klassieke auto’s te vinden. Dit maakt AMC tot een automerk voor fijnproevers. De prijzen voor deze collectors items staan hier uiteraard mee in verhouding.