6 Tips om het meeste uit je onderhandeling te halen

Onderhandelen over de prijs van een nieuwe auto of occasion is steeds minder gebruikelijk. In toenemende mate werken dealers met vaste verkoopprijzen. Zaken als de prijs van de inruilauto en eventuele extra’s kunnen nog wel open staan voor onderhandeling. Lees hier hoe je een onderhandeling het beste voert.

1. Bepaal vooraf je budget

Bepaal voordat je gaat onderhandelen altijd wat je budget is. Als je weet wat voor jou de maximale prijs is, sta je sterker in je schoenen tijdens de onderhandelingen. Durf ook weg te lopen als je niet de prijs krijgt die je wilt.

2. Bepaal sterktes en zwaktes van de auto

Tijdens een onderhandeling is het belangrijk om te weten waar je precies over onderhandelt. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de sterke en zwakke punten van de auto. Maak daarom altijd een proefrit en check de auto nauwkeurig voordat je tot onderhandelen overgaat.

3. Overhaast niets

De tijd nemen is tijdens het onderhandelproces erg belangrijk. Neem geen overhaaste beslissingen. Wees ook niet overenthousiast over de auto tijdens het onderhandelen, dit resulteert vaak in een hogere prijs.

4. Respecteer prijsverschillen in occasions

Auto’s die identiek lijken kunnen flink in prijs verschillen. Daarnaast kan een auto bij een merkdealer duurder zijn dan dezelfde auto bij een particulier. Dit komt door garanties en bijbehorende service die je bij een particulier niet krijgt. Een garage of autodealer zit meestal in het midden qua prijs.

5. Denk aan je relatie met de verkoper

De geadverteerde prijs is altijd een vraagprijs. Natuurlijk kun je proberen om een deal te sluiten ver onder de vraagprijs, maar sla hier niet in door. Een goed onderhouden relatie met de autoverkoper is belangrijk, zeker als je een auto bij een autobedrijf gaat aanschaffen of als je mogelijk voor garantie of onderhoud terug moet.

6. Schakel een beroepsonderhandelaar in

Als je onderhandelen moeilijk vindt en praktische hulp nodig hebt, kun je ervoor kiezen om de AutoTrack Autocoach in te schakelen. Onze Autocoach neemt je desgewenst het proces, van eerste contact met de dealer tot de aflevering van je auto voor jouw deur, deels of zelfs geheel uit handen.

Je huidige auto inruilen?

Bij inruil van een auto moet je altijd onderhandelen over het inruilbedrag. Als je een andere auto koopt is het zinvol bij diverse autobedrijven te informeren welke inruilprijs er geboden wordt voor jouw auto. De verschillen tussen deze biedingen kunnen aanzienlijk zijn.