Onderhandelen over een auto doe je zo

Onderhandelen over de prijs van een auto is iets dat we niet graag doen. Ons Nationaal Automobilisten Onderzoek 2022 wees uit dat maar liefst 38% van de automobilisten onderhandelen als vervelend ervaart. Toch is het de moeite waard om je hierin te bekwamen. Je kunt zo tot wel duizenden euro’s besparen op je volgende auto. Hieronder leggen we je uit hoe je succesvol onderhandelt over een auto.

Onderhandelen over een auto: 8 tips vooraf

Wie zich goed voorbereidt, kan flink besparen. Lees daarom voordat je begint met onderhandelen over je auto onze tips vooraf.

1. Bepaal vooraf je budget

Weet wat je maximaal kunt missen bovenop je eventuele inruilauto. Heb je €4.000 te besteden en krijg je €10.000 voor je inruilauto? Dan mag de auto die je koopt dus maximaal €14.000 kosten. Schroom niet om een rekenmachine bij de onderhandelingen te gebruiken als je het lastig vindt om uit te rekenen of je nog binnen budget blijft.

2. Weet wat de aangeboden auto waard is

Vergelijk de auto die jij hebt gezien met andere auto’s die worden aangeboden. Let op merk, type, bouwjaar, kilometerstand en eventuele extra’s en optiepakketten, en zoek auto’s die hier zo dicht mogelijk bij in de buurt komen. Dit geeft je een goed idee van wat er gevraagd wordt voor een dergelijke auto. Houd er rekening mee dat importauto’s een lagere vraagprijs hebben dan origineel Nederlandse auto’s. Check ook het RDW-Voertuigrapport als dit aanwezig is bij de auto-advertentie.

3. Weet wat jouw inruilauto waard is

Als je toch aan het vergelijken bent, zoek dan eens naar auto’s die overeenkomen met jouw auto om te zien wat daarvoor gevraagd wordt. Realiseer je wel dat de inruilprijs altijd lager zal zijn dan de vraagprijs die een verkoper vraagt. Shop rond voor de beste inruilprijs, want het bod per verkoper kan gigantisch verschillen.

4. Weet waarover je onderhandelt

Twee op papier identieke auto’s kunnen in werkelijkheid enorm in waarde verschillen. Zo maakt het uit waar je de auto koopt: de merkdealer is het duurst, gevolgd door de universele garage. Bij een particulier betaal je het minst, maar heb je ook de minste zekerheden. Daarbij speelt de technische staat van de auto een essentiële rol. Test daarom de auto grondig en vraag of de auto gebreken heeft. De verkoper is verplicht om gebreken te melden.

5. Laat niet het achterste van je tong zien

Ben je positief verrast door het eerste bod van de verkoper? Of ben je dolenthousiast over de auto? Probeer dit niet te veel te laten doorschemeren. Het kan zomaar zijn, dat je er nog meer uit kunt halen.

6. Wees reëel

De kans dat je een auto voor de helft van de vraagprijs meeneemt, is zo goed als uitgesloten. Acht tot tien procent speling zit er echter vaak wel in.

7. Neem je tijd

Laat je niet leiden door emoties en laat je niets wijsmaken over ‘nu beslissen’. Neem rustig je tijd en laat alles bezinken. Zo voorkom je dat je een overhaaste beslissing neemt.

8. Durf weg te lopen

Er staan over het algemeen meerdere occasions te koop die passen bij jouw wensen. Als je echt niet de deal krijgt die je wilt of kunt betalen, durf dan weg te lopen.