Auto kiezen
Kies jouw nieuwe auto op basis van enkele vragen
Hoe kies je een nieuwe auto?
Een auto kiezen is voor veel mensen een ingewikkeld en slepend proces – heus, je bent niet de enige die dit vindt! Toch zijn er enkele eenvoudige tips en handvatten die je kunnen helpen dit proces eenvoudiger te maken. Hoe kies je een nieuwe auto?

Waarvoor ga ik de auto gebruiken?
- Moet je veel spullen vervoeren, dan is een grote, gemakkelijk bereikbare bagageruimte belangrijk.
- Heb je een gezin, dan zijn een achterbank (of twee achterbanken) en achterdeuren belangrijk.
- Maak je veel korte ritjes met weinig bagage en zit je (vrijwel) nooit met meer dan twee personen in de auto, dan hoef je geen grote auto te kiezen.
- Hecht je veel waarde aan de uitstraling en het imago van de auto, dan heeft dit zeker invloed op de mogelijkheden.
Hoeveel tijd ga ik in de auto doorbrengen?
- Als je veel tijd en kilometers in de auto doorbrengt, kun je het beste een grotere, comfortabele auto kiezen.
- Op korte ritten kan een kleinere (en in het gebruik goedkopere) stadsauto al toereikend zijn.
Tip: vraag het de AutoTrack Autocoach
Vind je het lastig om deze vragen zelf te beantwoorden? Kies dan je volgende auto uit met de AutoTrack Autocoach. Ontdek wat de AutoTrack Autocoach voor jou kan doen.

Wat voor soort auto wil ik?
- Een hatchback heeft een makkelijk te bereiken bagageruimte.
- Een stationwagen biedt veel ruimte voor gezinnen met twee kinderen.
- Een MPV is wat hoger en biedt daardoor veel ruimte. Grotere MPV’s met een extra achterbank zijn ideaal voor grote gezinnen.
- Een sedan heeft een afgesloten kofferruimte. Die is minder praktisch voor bagage, maar maakt het passagiersgedeelte wel stiller en makkelijker te verwarmen of koelen.
- De SUV is populair vanwege de stoere uitstraling. Daarbij biedt een SUV vaak de praktische binnenruimte voor middelgrote tot grote gezinnen. Je kunt ook voor een echte terreinwagen gaan. Deze ziet er vaak nog ruiger uit, maar is minder comfortabel voor dagelijks gebruik op de openbare weg.
- Een cabriolet kies je als je graag in de open lucht rijdt. Voor gezinnen is deze auto (als enige auto) ongeschikt en de kap vergt extra onderhoud. Alleen liefhebbers zullen daarom voor dit type auto kiezen.
- Een coupé is door zijn twee deuren en afgesloten kofferbak niet de meest praktische optie, maar spreekt vooral de sportieve chauffeur aan.
- Er zijn ook enkele type auto’s voor speciaal gebruik, zoals de personenbus, bedrijfswagen, pick-up, of camper. Deze auto’s zijn voor algemeen dagelijks gebruik voor de gemiddelde persoon niet praktisch.

Wil ik een krachtige of liever een zuinige motor?
- Over het algemeen verbruiken krachtigere motoren meer brandstof. Als kosten de doorslag geven, zul je dus beter af zijn met een zuinige motor.
- Daar staat echter tegenover dat een krachtige motor de auto vlotter maakt en het mogelijk maakt om (makkelijker) een aanhanger te trekken.
- Een krachtige motor maakt de auto ook comfortabeler. De motor hoeft namelijk minder hard te werken voor bijvoorbeeld inhaalacties of hellingen en dat maakt dat de auto zich rustiger gedraagt.
- Voor stadsverkeer kun je het beste een zuinige auto kiezen.
Moet hij luxe uitgevoerd zijn?
- Zeker als je veel tijd in de auto doorbrengt, is het fijn om comfortverhogende zaken als goede audio en navigatie, een automaat, airconditioning en stoelverwarming aan boord te hebben.
- Uiteraard kosten auto’s die al deze zaken aan boord hebben meer dan vergelijkbare auto’s die dit niet hebben. Daartegenover staat ook weer dat deze auto’s aan het eind van de rit weer beter door te verkopen zijn.

Wat wil ik uitgeven aan de auto?
- Je budget bepaalt uiteindelijk grotendeels welke auto je zult kiezen. Dat begint bij wat je wilt betalen voor de aanschaf.
- Denk ook na over de maandelijkse kosten: brandstof, verzekering, MRB (wegenbelasting) en onderhoud.
- Als je het lastig vindt om deze kosten te berekenen, houd dan de vuistregel aan: hoe hoger de nieuwwaarde, hoe hoger de maandelijkse kosten. Deze gaat in de meeste gevallen op.

Koop je auto online met een onafhankelijke Autocoach
Koop je volgende auto vanuit je luie stoel. Laat hem keuren, kopen en bij je thuis afleveren door onze onafhankelijke AutoTrack Autocoach.
- Bespaar jezelf tijd en gedoe van een miskoop.
- Weet precies wat je koopt dankzij de technische keuring.
- Betaal de juiste prijs zonder te hoeven onderhandelen.
- Auto inruilen? Ook dat is mogelijk.
- Blijf lekker thuis – de auto wordt bij je afgeleverd.
- Inclusief 14 dagen bedenktijd en 12 maanden nazorgservice.
De AutoTrack Autocoach is een samenwerking tussen AutoTrack en Mijn Autocoach. Deze service is beschikbaar voor alle auto's op AutoTrack van €5.000 tot €60.000 die worden aangeboden door autobedrijven.
Hulp bij auto kiezen: andere zaken
Voor extra hulp om het auto kiezen te versnellen, zijn er nog enkele zaken die je op een rij kunt zetten. Denk bijvoorbeeld over de volgende dingen na:
De brandstof:
Kies je een auto die rijdt op benzine, diesel, elektrisch, hybride, LPG of waterstof? Als je alleen korte ritten rijdt, is kun je een elektrische auto kiezen. Benzine is op lange ritten fijner, omdat tanken minder tijd kost dan opladen. Diesel wordt pas interessant als je een flink aantal kilometers per jaar rijdt. Hybride kan in alle gevallen interessant zijn. Waterstof is nog niet genoeg ‘ingeburgerd’ om praktisch inzetbaar te zijn in Nederland.
De staat:
De staat van de auto is voor de gemiddelde koper leidend in het aankoopproces. Technisch moet de auto in orde zijn, maar hoe zit het met de buiten- en binnenkant? Moet die tip top zijn of kun je leven met (lichte) beschadigingen? Dat is een persoonlijke afweging. Uiteraard hoort te gelden dat als de auto beschadigingen heeft, de prijs ernaar is.
De leeftijd en kilometerstand:
In principe geldt: hoe ouder en/of meer kilometers op de teller, hoe groter de kans dat onderdelen het (gaan) begeven. Aan de andere kant geldt ook dat deze auto’s voordeliger in aanschaf zijn.
De historie:
Gek genoeg noemen we deze bijna als laatste, want het is misschien wel (samen met de technische staat) het belangrijkste. Als de auto regelmatig onderhoud heeft gehad, niet als taxi of huurauto is gebruikt en geen schadeverleden heeft,kun je deze beter kiezen dan een jonger exemplaar dat niet goed scoort op deze punten.
Overige punten:
Persoonlijke wensen, zoals de kleur, het energielabel en zelfs de draaicirkel en kofferbakinhoud kun je zelf aangeven als je een auto gaat kiezen op AutoTrack.