





























Caterham Super Seven R300 Cup auto | 175 pk | 2.0 ZTEC
2010999 km
Caterham is een fabrikant van puristische sportwagens uit Groot-Brittannië. Het merkwaardige aan de modellen van het merk is dat deze op het oog nagenoeg hetzelfde zijn. Dat is niet zonder reden: al sinds de jaren 70 worden Caterhams gebaseerd op de iconische Lotus Seven, die ontworpen werd door gerenommeerd autobouwer Colin Chapman om het racen van auto’s toegankelijker te maken. Caterhams staan bekend om hun lichte gewicht en spartaanse rijprestaties. Alleen het rijden zelf en plezier staan centraal.
Het verhaal van Caterham begint officieel in 1973, nadat het daarvoor enkele jaren actief is geweest als dealer van de Lotus Seven in Engeland. Wanneer Lotus-oprichter Colin Chapman zelf geen brood meer ziet in de Seven, verkoopt hij de rechten aan Graham Nearn, die vervolgens Caterham Cars begint om de sportwagen uit 1957 in leven te houden. Caterham begon met een kleine reeks van twintig exemplaren van de Series 3 en na relatief succes besloot het daar niet vanaf te wijken.
Sindsdien zijn er allerhande Caterhams ontwikkeld door het kleine merk uit het Britse Sussex. De auto’s beschikken voor hedendaagse standaarden over relatief weinig pk: het basismodel heeft een Ford-motor die ongeveer 136 pk levert. Maar vanwege het gewicht van grofweg 500 kg voelt dit als veel, veel meer. Het feit dat je omhult wordt door een stalen buizenframe en er geen stuurbekrachtiging of airbags aanwezig zijn om je te helpen en beschermen maakt de hele ervaring alsof je met een stier aan het worstelen bent – zeker als je de krachtigere Caterham-modellen of zelfs een raceversie aanschaft.
In een wereld waar auto’s met bakken tegelijk van de band in de fabriek rollen, zijn mensen ver verwijderd van het bouwproces dat erbij komt kijken. Het is dan ook een verademing dat Caterham je de optie geeft om zelf je eigen auto te bouwen. Sterker, het is juist een groot deel van de charme van het merk. Als je een Caterham nieuw koopt, kun je ervoor kiezen om zelf het heft in handen te nemen. Caterham doet eerst de noodzakelijke zaken, zoals de bedrading en het spuitwerk, en stuurt vervolgens het restant naar je op zodat jij de auto af kunt bouwen. Dit kan al gauw 80 tot 100 uur in beslag nemen voordat je ermee op pad kunt gaan, maar het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.
Door de jaren heen zijn er allerlei Caterhams op de markt gebracht, maar in de basis zijn ze grotendeels hetzelfde: de wagens bestaan uit een stalen buizenframe en zijn gehuld in aluminium en glasvezel. De motoren zijn relatief simpel en betaalbaar in onderhoud, maar aan pit ontbreekt het ze niet. De krachtbronnen komen doorgaans bij Ford en Cosworth vandaan, maar er zijn ook exemplaren met een motor van Rover, Suzuki en Vauxhall. Caterhams zijn nooit echt van hun DNA afgeweken, maar werden door de jaren heen wel voorzien van verbeterde techniek om bij de tijd te blijven.
De Roadsport-modellen zijn voornamelijk bedoeld voor fijne zondagsritten, terwijl de Superlight-varianten juist beter tot hun recht komen op het circuit. Ook is er de zeer sportieve CSR. Caterham levert de auto’s ook in twee formaten: de standaard Series 3 en de voor langere bestuurders bedoelde Series 5.
Het voornaamste waar je op moet letten bij het kopen van een Caterham is het type auto dat je wil hebben. Ben je op zoek naar comfort, dan schikt het om voor een Roadsport-exemplaar te kiezen: deze zitten wat lekkerder en hebben bijvoorbeeld verwarming aan boord. Zulke zaken kom je niet tegen op de Superlight-versie. Ook is het belangrijk om je niet te verkijken op het vermogen van de Caterham: door het lage gewicht zijn ook de minder potente exemplaren al erg snel. Verder hoef het niet af te schrikken als een Caterham door iemand in zijn schuur is gebouwd: de auto is immers gewoon gekeurd en zal dus niet zomaar uit elkaar vallen. Qua techniek is er niet zoveel te controleren: er zijn namelijk maar weinig elektrische systemen aan boord, dus kan er weinig falen. Kijk vooral naar de basics, zoals de motor, versnellingsbak, de remmen en ga het plaatwerk af op roest.