

















MAN 10.150 F 10.150 F Temsa 155 PK Camper nieuwe koppeling en brandstofpomp, nieuwe banden
1999366.928 km
MAN is een Duits merk dat bedrijfwagens produceert, waaronder (grote) bestelwagens, vrachtwagens en bussen. Wat moet je weten over MAN als je de aanschaf van een tweedehands MAN overweegt?
Het enige huidige model van MAN dat echt te classificeren valt als een auto, is de TGE, een bestelwagen van het merk die sinds enkele jaren voor 2020 op de (Nederlandse) markt is. Deze bedrijfswagen valt in het segment onder de 3,5 ton en is in technisch opzicht nauw verwant aan de Volkswagen Crafter. Een van de eigenschappen waarmee de MAN zich onderscheidt van het model waarop de TGE gebaseerd is, is het aangepaste front. Wie een TGE wil kopen, dient te letten op verschillende carrosserievormen, wielbases, dakhoogtes en lengtes, evenals de hoeveelheid vermogen en de aandrijving op de voor-, achter- of alle vier de wielen. Schakelen gaat met een handgeschakelde zesbak of een achttrapsautomaat. Ook zijn er diverse (optionele) rijhulpsystemen, waaronder een noodremassistent. Ook is er een volledig elektrische versie, de MAN eTGE, die maximaal 140 kilometer kan rijden op een volle accu.
Daarnaast levert het merk diverse andere voertuigen, waaronder vrachtwagens: zo is er de TGX (met een laadvermogen tot 80 ton) als zwaarste type, de TGM als middenklasser (13 tot 26 ton) en de TGL als lichte vrachtwagen (7,5 tot 12 ton). De cabine van deze modellen is leverbaar in verschillende types. Daarnaast is er de TGS met een laadvermogen van 18 tot 41 ton. Ook biedt het merk verschillende types bussen, die veel op de Nederlandse wegen worden ingezet door vervoersbedrijven. Ook zijn er diverse modellen campers van MAN op de (gebruikte) markt te vinden.
MAN, een afkorting voor Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg, richt zich niet alleen op bedrijfswagens, maar ook op de bouw dan dieselmotoren en toepassingen daarvan, zoals scheepsaandrijving. De oorsprong van het merk is terug te vinden in de achttiende eeuw, met de oprichting van een ijzerwerk bedrijf in het Duitse Oberhausen. Door een reeks overnames en fusies ontstond in de twintigste eeuw het huidige merk.
Er is veel pionierswerk gedaan in de ontwikkeling van vrachtauto’s. Dit was het eerste merk dat dieselmotoren standaard toepaste. Ook werkte MAN nauw samen met Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor, aan de verfijning van deze aandrijftechniek. Door de jaren heeft men diverse prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder die voor truck van het jaar. Verreweg de meeste aandelen in MAN zijn in handen van Volkswagen, dat daarmee als moederbedrijf geldt.
Het logo is een leeuw, dat oorspronkelijk toebehoorde aan de vrachtwagenfabriek Büssing uit Brunswijk, een merk dat (net als het logo) overgenomen werd door MAN.