



















Morris Minor Tourer Cabriolet oldtimer
19537.812 km
De Morris is tegenwoordig een zeldzame verschijning, gekoesterd door een liefhebber van vintage Brits design of oude auto’s. Je kan je nog amper voorstellen dat Morris ooit het grootste Britse automerk was. Toch zie je de glorie daarvan tot op de dag van vandaag - in sterk gewijzigde vorm - op de Nederlandse wegen rijden. Want wat zouden Mini en MG zijn zonder Morris?
De oudste Morris stamt uit 1913. Het is de Morris Oxford, een tweezitter die vanwege zijn vormgeving de bijnaam Bullnose draagt. Ondanks de Eerste Wereldoorlog slaagt de fabriek erin enkele leveranciers op te kopen en steeds meer auto’s te produceren. Daaronder vanaf 1924 ook de eerste sportauto’s met het label Morris Garage, tegenwoordig beter bekend onder de naam MG. Eind jaren twintig en begin jaren dertig is Morris het best verkopende Britse automerk.
Morris dankt zijn succes aan de productie van kwalitatief goede compacte auto’s tegen een scherpe prijs. Een mooi voorbeeld daarvan is de eerste Morris Minor, gebouwd van 1928 tot 1934. Er bestaan verschillende versies van deze kleine auto, met twee of vier deuren en twee of vier zitplaatsen. Het is de voorloper van de eveneens fameuze Morris Eight, een destijds goed verkopende familieauto gebouwd van 1935 tot 1948. Hij heeft een lengte van nog geen vier meter.
Morris blijft succesvol in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Vooral de tweede serie van Morris Minor (1948-1971) staat gegrift in het Europese collectieve geheugen. Het is de eerste Britse auto waar meer dan een miljoen exemplaren van zijn gemaakt. Karakteristiek is de plaatsing van de koplampen naast de grille. Bij latere modellen vind je die hoger op het spatbord.
Van deze Morris Minor bestaan tweedeurs versies, vierdeurs versies, stationwagons, bestelbusjes en pick-ups. Het zijn fraaie klassiekers die je nog steeds voor een heel redelijk bedrag op de tweedehandsmarkt vindt.
De naoorlogse geschiedenis van Britse automerken is complex. Morris speelt daar een belangrijke rol in en komt met merken als Austin, Riley en Wolseley eerst te hangen onder the British Motor Corporation (BMC) en later onder British Leyland. Daar vindt de ontwikkeling en productie van auto’s plaats, die in vergelijkbare vorm onder andere labels op de markt komen.
De Austin Seven en de Morris Mini Minor zijn het bekendste resultaat daarvan. Deze twee compacte auto’s overspoelen van 1959 tot 2000 onder de naam Mini ook de Nederlandse markt. De hedendaagse MIni is weliswaar een compleet andere auto, maar ook deze moderne variant komt nog steeds uit een fabriek die decennia geleden bij Morris hoorde.