Dankzij Android Auto en Apple CarPlay is de tijd van verouderde navigatiesystemen die prijzige updates nodig hebben voorbij. Vanaf nu kun je navigeren, muziek luisteren en meer met behulp van je smartphone. Of liever: je kunt je smartphone bedienen vanaf een scherm in je auto. Maar hoe werkt het? Lees alles wat je moet weten over Android Auto en Apple CarPlay.

Wat is Android Auto?

Android Auto koppelt je smartphone aan een touchscreen in de auto. Via dit touchscreen kun je alle apps van je telefoon bedienen. Telefoons die op Android 10 of hoger draaien, kun je direct verbinden. Voor telefoons met Android 9 of lager moet je een aparte app downloaden. Die vind je – uiteraard – in de Play Store en is gratis.

Wat kan Android auto?

Met je smartphone gekoppeld aan je auto heb je toegang tot allerlei mogelijkheden, zoals:

 • Navigeren met actuele verkeersinformatie: Gebruik Google Maps of Waze om je route te plannen en wees altijd op de hoogte van de verkeerssituatie op je route. Open ook Flitsmeister om precies te weten waar eventuele snelheidscontroles en calamiteiten zijn.
 • Muziek luisteren: Open je favoriete muziek-app (bijvoorbeeld Spotify) en draai de hele weg lekkere plaatjes via de speakers van je auto. Of zet een podcast aan en luister naar boeiende verhalen en gesprekken terwijl je kilometers vreet.
 • Bellen en berichten versturen via spraak: Zolang het je niet afleidt van de weg, kun je bellen en via spraak berichten versturen zonder je handen van het stuur te halen. Het is slim om vooral het sturen van berichten even te oefenen als je stilstaat. Dat kan namelijk erg afleiden als het niet lukt.

Hoe werkt Android Auto?

Android Auto werkt heel simpel. Uiteraard heb je een Android-telefoon met Android 10 of hoger óf de Android Auto-app nodig. In je auto moet een infotainmentsysteem zitten dat Android Auto ondersteunt. Heb je nog niet zo’n systeem? Er zijn verschillende installaties te krijgen die je achteraf in je auto kunt laten inbouwen. Als je over alle benodigde systemen beschikt, koppel je ze als volgt aan elkaar:

 1. Zorg dat het contact van de auto is ingeschakeld.
 2. Verbind je smartphone met de Wifi-verbinding van je auto. Ondersteunt je auto geen Wifi? Ga dan door naar stap 2.
 3. Verbind je smartphone met het display van je auto via een USB-kabel.
 4. Op het scherm verschijnen nu de stappen voor de installatie. Doorloop deze stappen.
 5. Alle stappen doorlopen? Dan is Android Auto klaar voor gebruik. Je kunt nu de USB-kabel loskoppelen.

Wat is Apple CarPlay?

Apple heeft zijn eigen tegenhanger van Android Auto: Apple CarPlay. Het idee van dit besturingssysteem is hetzelfde: je kunt alle belangrijke functies van je telefoon via een scherm in je auto bedienen. Beschikt je telefoon over iOS 13 of hoger? Dan werkt het CarPlay-dashboard optimaal. Het overzichtelijke dashboard geeft je snel toegang tot de functies die je nodig hebt.

Wat kan Apple CarPlay?

Over functies gesproken: je kunt via Siri allerlei spraakopdrachten aan je telefoon geven. Enkele voorbeelden:

 • Navigeren met route-apps: De diverse apps die je kunt gebruiken om te navigeren, kun je ook via Apple CarPlay bedienen. Naast navigatie-apps met actuele route-informatie kun je apps gebruiken die aangeven waar flitspalen en calamiteiten zijn.
 • Audio afspelen: De beste muziek en je favoriete podcasts komen door je speakers. Zo vult de cabine zich altijd met jouw favoriete entertainment.
 • Bellen en berichten versturen: Het is uiteraard niet de bedoeling dat je uitgebreide verhalen gaat zitten typen op het scherm terwijl je rijdt. Wel kun je dit via spraak doen – zolang het niet te veel afleidt. Handsfree bellen kan natuurlijk ook.
 • HomeKit-accessoires bedienen: Moet er thuis een deur open of wil je in een warm huis arriveren? Bedien je HomeKit-accessoires, zoals sloten en slimme radiatorkranen, via Apple CarPlay.
 • Meer apps via Siri aansturen: Ook in de auto kun je Siri alle vragen stellen waar je maar antwoord op wilt hebben.

Hoe werkt Apple CarPlay?

Een Apple-smartphone verbinden met Apple CarPlay kan op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van de ondersteuning die de auto biedt – USB, draadloos of beide.

Apple CarPlay verbinden met alleen USB-ondersteuning

Uiteraard moet je, om deze verbinding te maken, beschikken over een Apple iPhone en een systeem in de auto dat Apple CarPlay ondersteunt. Vervolgens kun je de telefoon aansluiten op de auto:

 1. Schakel Siri in op je iPhone.
 2. Schakel het contact in van de auto.
 3. Sluit de iPhone aan op de USB-poort van de auto, te herkennen aan een CarPlay of smartphone-symbool. Gebruik hiervoor een Lightning-naar-USB-kabel.

Apple CarPlay verbinden met alleen draadloze ondersteuning

Voor het draadloos verbinden heb je eveneens je iPhone en je Apple CarPlay-systeem nodig. Volg deze stappen:

 1. Schakel Siri in op je iPhone.
 2. Schakel het contact in van de auto.
 3. Houdt de spraakbediningstoets ingedrukt. Deze vind je op het stuur van je auto.
 4. Het Apple CarPlay-systeem moet in draadloze of Bluetooth-modus staan.
 5. Ga op de iPhone naar ‘Instellingen’ > ‘Wifi’ en zorg ervoor dat Wifi is ingeschakeld.
 6. Selecteer het CarPlay-netwerk en controleer of ‘Verbind automatisch’ is ingeschakeld.
 7. Selecteer in het menu ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘CarPlay’ jouw auto.

Apple CarPlay verbinden met zowel draadloze als USB-ondersteuning

Als jouw Apple CarPlay zowel draadloos als via USB verbinding kan maken met je iPhone, voltooi je de installatie via USB:

 1. Schakel Siri in op je iPhone.
 2. Schakel het contact in van de auto.
 3. Sluit de iPhone aan op de USB-poort van de auto. Je ziet nu in het scherm van je iPhone een melding met de vraag om tijdens de volgende ritten draadloos verbinding te maken.

Wat is het verschil tussen Apple CarPlay en Android Auto?

In principe zijn Apple CarPlay en Android Auto min of meer dezelfde systemen. Waar de bediening van Apple CarPlay meer zal doen denken aan de bediening van Apple iOS, doet Android Auto meer denken aan de interface van Android. Het grote verschil is natuurlijk dat Android Auto alleen met Android-smartphones kan verbinden, terwijl je voor Apple CarPlay een telefoon met iOS nodig hebt.

Heb jij de AutoTrack App al?

Over apps gesproken: wist je dat AutoTrack een superslimme app heeft waarmee je nog makkelijker je volgende auto vindt? Dus in plaats van via de website onze occasions te zoeken, heb je ze voortaan gewoon in je handpalm. Ontdek de AutoTrack App.