Het begrip ‘marge-auto’ (en het tegenovergestelde: btw-auto) kom je waarschijnlijk wel eens tegen als je auto-advertenties doorbladert. Maar wat is een marge-auto en wat is een btw-auto? En wat betekenen deze termen voor jou als autokoper? Hieronder leggen we precies uit hoe het zit.

Wat is een marge-auto?

Een marge-auto is een auto waarover al eens btw is betaald. Op nieuwe auto’s zit, net als op andere goederen, btw. Wanneer een particulier eigenaar wordt van deze auto, voldoet hij de btw. De auto wordt dan bij doorverkoop aangemerkt als marge-auto. In zo’n geval kan een ondernemer, wanneer hij deze auto koopt, de btw niet meer terugvorderen bij de Belastingdienst.

Tegenovergestelde: btw-auto

Aan de andere kant zien we de btw-auto. Dit kan een nieuwe auto zijn, maar ook een occasion die nog nooit door een particulier (dus alleen zakelijk) is aangeschaft. In zo’n geval heeft nog nooit iemand btw betaald over de auto en is deze btw nog steeds terug te vorderen via de Belastingdienst.

Marge-auto onaantrekkelijk voor ondernemer?

In principe kun je als ondernemer ook een marge-auto aanschaffen – er bestaan geen regels die dit verbieden. Er is dan alleen geen btw om terug te vorderen. Als je het online aanbod bekijkt, zie je dat de prijzen van btw-auto’s en gelijkwaardige marge-auto’s hetzelfde zijn. In feite ben je met een marge-auto als ondernemer dus 21 procent (het btw-tarief) duurder uit. Er is echter een manier om toch voordeel te genieten bij de aankoop van deze marge-auto.

Van de margeregeling afzien

Er is een volledig legale manier om alsnog een deel van de aankoopprijs terug te vorderen als btw. Het autobedrijf moet dan van de toepassing van de margeregeling afzien. Het margeverkoopbedrag wordt dan omgerekend naar een btw-verkoopbedrag. Het totaalbedrag zal dan hoger uitvallen, maar het btw-vrije bedrag zal iets lager worden dan het oorspronkelijke margeverkoopbedrag. Dit levert zowel voor de verkoper als voor jou als koper enig voordeel op. Om van de margeregeling af te zien, moet de verkoper echter wel transparant zijn over de winst die hij op de auto maakt. Niet elke verkoper wil dit.

Btw-auto zakelijk of particulier kopen?

Ben je zzp’er en op zoek naar een auto? Het klinkt aantrekkelijk om een btw-auto op de zaak te zetten. Je mag de btw terugvorderen en autokosten zijn aftrekbaar. Bedenk echter wel, dat je tegelijkertijd bijtelling moet betalen als je de auto privé gebruikt. Onderaan de streep ben je daardoor lang niet altijd gunstiger uit. Je kunt er daarom ook voor kiezen de auto privé te kopen en na de koop voor de btw op de zaak te zetten. Dit kan voordeliger zijn dan de auto zakelijk rijden.

Geen vaste succesformule

Zoals je hierboven al leest, is het nogal een ingewikkelde zaak om exact uit te rekenen wat wijsheid is. De ene auto is de andere niet en de ene ondernemer is de andere niet. Laat daarom altijd door een financieel adviseur uitrekenen wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Hoe vind je btw-auto’s en marge-auto’s?

Als je eruit bent wat je zoekt, kun je via AutoTrack eenvoudig de juiste auto vinden. In ons overzicht van occasions kun je onder het kopje ‘BTW’ aangeven of je alleen auto’s wilt zien waarvan de btw verrekenbaar is (btw-auto’s). Of ga direct naar alle btw-auto’s op AutoTrack.