















Smart City Coupé smart & pulse automaat
2000258.900 km
Smart occasions zijn er in aardige aantallen – zeker gezien de jonge leeftijd van het merk. Wat ooit begon met een zeer karakteristiek tweezits stadsautootje (door sommigen de ‘rijdende telefooncel’ genoemd), groeide uit tot een merk met allerlei lifestyle-auto’s. Echt een enorme keuze uit modellen heb je bij Smart nooit gehad, maar zeker als je zoekt naar een elektrische auto, heeft Smart een aantrekkelijk aanbod in huis. Dat geldt zowel voor de nieuwe modellen als voor de Smart occasions die je hier ziet.
Al in een vroeg stadium zag Smart elektrisch rijden als de toekomst. Dat is ook aan het aanbod te zien: geen ‘conventioneel’ automerk heeft zo’n groot aandeel elektrische auto’s als Smart. Sterker nog: wie een nieuwe Smart koopt, kan alleen maar elektrisch rijden. Je kunt dan kiezen uit de tweezits Smart ForTwo (officieel Smart EQ ForTwo) met dicht dak of als cabriolet. Wil je een tweedehands elektrische auto van Smart, dan is er ook nog de Smart ForFour (officieel Smart EQ ForFour) op stroom die, zoals de naam al aangeeft, vier personen kan vervoeren.
Naast elektrische auto’s biedt Smart verschillende zuinige auto’s op benzine en zelfs een enkel model op diesel. De meeste Smarts zijn typische stadsauto’s die zich kinderlijk eenvoudig door een drukke binnenstad laten manoeuvreren. Deze kleinste modellen schuwen de snelweg niet, maar zijn voor lange afstanden minder geschikt. Grotere Smarts zijn hiervoor beter inzetbaar. Al met al heb je de volgende modellen om uit te kiezen:
De hierboven genoemde Smart ForTwo is waar het allemaal mee begon. In oktober 1998 kwam het eerste exemplaar op de markt, toen nog onder de naam Smart City Coupé. Deze tweezitter, die tegenwoordig alleen nog als elektrische auto te krijgen is, is een uitmuntende stadsauto. Voor maximaal twee personen met weinig bagage kan hij voor alle dagelijkse ritjes worden ingezet. Nog een voordeel: omdat het echte stadsrakkers zijn, hebben ze als occasions zelden hoge kilometerstanden.
In 2002 kwam de ludieke Smart Crossblade uit. Als dagelijks vervoermiddel is deze auto – zeker in ons onstuimige klimaat – volkomen ongeschikt door het ontbreken van een dak, deuren en zelfs een voorruit(!), maar grappig is hij zeker. Duur ook, want er zijn er maar weinig gebouwd in het jaar dat deze auto in productie was. Die zeldzaamheid drijft de prijs lekker op.
In een poging om meer leuke lifestyle-auto’s aan de man (of vrouw) te brengen, introduceert Smart in 2003 de Smart Roadster. Dit grappige tweezittertje heeft een uitneembaar dakje tussen de voorruit en achterruit. Je kunt hem als ‘gewone’ roadster krijgen met een verticale achterruit. Daarnaast is hij er als Roadster Coupé met een schuin aflopende achterruit. Laatstgenoemde kan ruim 100 liter meer, namelijk in totaal maximaal 248 liter, bagage vervoeren.
De Smart ForFour werd al genoemd bij de elektrische modellen, maar is er ook op benzine en (in de eerste generatie, van 2004 tot en met 2006) zelfs diesel. Latere generaties werden overigens in samenwerking met Renault ontwikkeld en zijn uiterlijk bijna identiek aan de Renault Twingo’s uit dezelfde periode.
Bekijk je de tweedehands Smart ForTwo of ForFour, dan zie je een duidelijk verschil tussen modellen vóór 2015 en daarna. Voor de derde generatie werd het uiterlijk grondig gewijzigd – en daar bleef het niet bij. Onderhuids veranderde er ook veel, wat maakt dat deze auto’s een stuk lekkerder rijden dan hun voorgangers. Die voorgangers wilden nog wel eens wat ‘stuiterig’ rijden. Puur voor stadskilometers blijven oudere Smarts overigens prima auto’s, maar wie een breder inzetbare zoekt, kan beter naar Smart occasions vanaf 2015 kijken.