


























Land Rover Defender 3.9 V8 Automaat
1986251.072 km
Als je denkt aan een terreinwagen zie je al snel een Land Rover Defender voor je. Een continue productie van tientallen jaren zonder noemenswaardige uiterlijke veranderingen maakt dat deze Land Rover over een iconisch status beschikt. Desondanks komt het laatste exemplaar uit 2016. Tenminste, van de klassieker. Een compleet nieuwe Defender verschijnt in 2020.
De naam Defender stamt uit 1990. Toch is het vreemd om te beweren dat de auto in dat jaar ontstaat, want oudere types van hetzelfde merk vanaf 1948 lijken er sprekend op, vooral vanaf 1983; je ziet diezelfde horizontale lijnen, hetzelfde hoekige voorkomen en dezelfde ronde koplampen bij deze oudere types, vaak onder de namen 90 of 110.
Het is een vierwielaangedreven auto, gemaakt voor extreme omstandigheden. Je kan ermee door diep water en over steile hellingen. Niet voor niets zie je hem door de jaren heen verschijnen in de meest uitdagende rally’s door de meest uiteenlopende desolate gebieden.
Een auto die zo ligt verankerd in het verleden als de Defender is kansloos tegen moderne regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu. Zijn inzet bij onder andere boswachters, politie, kustwacht, het leger en de brandweer blijkt geen garantie voor een eeuwig leven. Zijn uitlaatgassen en gevaar voor voetgangers betekenen na 26 jaar (en eigenlijk meer) het einde voor deze ultieme klassieke terreinwagen.
In 2017 en 2018 lijkt het stil rond de Defender. Het blijkt stilte voor de storm: Na jaren van ontwikkeling en testen maakt het publiek in 2019 kennis met een volledig nieuwe Land Rover Defender. Deze eigentijdse versie voldoet aan alle regelgeving, zit boordevol elektronica en is zelfs verkrijgbaar als hybride. Vanaf begin 2020 is de Defender 110 op de markt, gevolgd door de Defender 90 en de Defender 130. Elk model is leverbaar als stationwagon, met hardtop of softtop. Je hebt keuze uit vijf moderne motoren. De wagen is uitgerust met tal van comfort- en veiligheidsvoorzieningen. Ook een modern infotainmentsysteem ontbreekt niet.
De hoekige vormen, de horizontale lijnen en de ronde koplampen keren terug. De hele inrichting is uitermate functioneel en zelfs het reservewiel zit op de achterkant. Technisch bestaan er zeker verschillen, maar de geest van de klassieker huist onweerlegbaar in deze moderne terreinwagen.
De Defender blijft de meest terreinwaardige Land Rover, met vierwielaandrijving en sterke stalen veren. Optioneel zijn luchtvering of elektronisch geregelde schokdempers. Het elektronische Terrain Response System vergemakkelijkt het terreinrijden. De auto kan door 90 centimeter diep water rijden. De fabrikant testte de nieuwe Defender in woestijnen, op de Noordpool en op hoogte. Volgens de fabrikant rijdt de nieuwe Defender ook óp de weg goed. Dit mede dankzij de onafhankelijke voor- en achterwielophanging.
Het maakt een enorm verschil of je voor een nieuwe of een oude Defender gaat. Koop je een model van voor 2016, wees je er dan van bewust dat alleen de goed onderhouden exemplaren voor eigenaren met gemiddelde technische kennis geschikt zijn. Tip is om hem daarom goed na te laten kijken. Dat ligt anders als je een gepassioneerd sleutelaar bent.
De nieuwe versie is beschikbaar in twee lengtes; de korte 90 en de lange 110. Het zijn zeker niet de goedkoopste terreinwagens op de markt. Wie gaat gaat voor stijl, robuustheid en praktische bruikbaarheid in zeer uiteenlopende omstandigheden kan desondanks niet om deze bijzondere opvolger heen.