















































Tesla Model X 75D 6p. Enhanced Autopilot | Trekhaak | Luchtvering | Camera
2017150.679 km
De Tesla Model X is een elektrische auto met ruimte voor maximaal zeven personen. Deze auto kent een vrij hoge prijs, oogt wat hoger en heeft een wat hogere zit - waarmee het model valt te benoemen als een crossover-SUV van middenformaat. Hier lees je alles wat je moet weten.
Als je een Tesla Model X wilt kopen, is het goed om te weten dat dit model vooral in 2018 en 2019 veel in Nederland geleverd is. De eerste exemplaren waren echter al in 2016 in Nederland. Er zijn diverse uitvoeringen met uiteenlopende hoeveelheden in vermogen en accucapaciteit. Per 2020 zijn alleen de Long Range- en Performance Ludicrous-versies nog nieuw beschikbaar.
De Model X is vooral te herkennen aan het forse formaat en de vleugeldeuren, die verticaal omhoog vouwen om de passagiers achterin toegang te verschaffen. Ook de panoramische (hoog opgetrokken) voorruit valt op. Het interieur is erg modern en luxe, met maximaal zeven zitplaatsen afhankelijk van de uitvoering - waarbij de achterste twee (opklapbare) stoelen eigenlijk vooral voor kinderen bedoeld zijn. De bestuurder en bijrijder kunnen via een groot scherm vrijwel alle functies van de auto bedienen. De algemene afwerking is prima, maar niet zo verfijnd en solide als bij andere (luxe) automerken.
De specificaties van de Tesla Model X verschillen afhankelijk van de versie. Wel hebben ze allemaal vierwielaandrijving, middels een elektromotor op de vooras en één op de achteras. Aanvankelijk was de 60D het instapmodel, daarna werd dat de 75D - beide beschikken over zo’n 328 pk, maar de latere heeft een wat grotere actieradius (een opgegeven 355 kilometer versus 417 kilometer) en komt dus theoretisch verder op een volle acculading. Een enigszins vergelijkbare situatie is er met de P90/P90D en P100D, die over meer vermogen en actieradius beschikken. Al is dit ook afhankelijk van bijvoorbeeld een speciale uitvoering zoals de P90D Signature Performance (extra vermogen) en de 100D Long (extra actieradius). Vanaf 2020 zijn nog twee versies nieuw leverbaar: de Long Range (349 pk, 505 km) en de Performance Ludicrous (612 pk, 485 km).
In de praktijk valt de actieradius vaak wel lager uit dan opgegeven, al hangt dit vooral ook af van hoe spaarzaam de bestuurder met de beschikbare energie omgaat. Bovendien gaat laden vrij snel: afhankelijk van het soort laadpunt kun je in minder dan een half uur al de helft tot driekwart van de accu vol hebben. Bovendien stuurt Tesla regelmatig (via internet) updates uit voor de modellen van het merk waarmee dit soort cijfers kunnen verbeteren. Ook de systemen die de bestuurder helpen tijdens het rijden met een Tesla Model X, zoals de adaptieve cruisecontrol tot de Autopilot die de auto bijna geheel zichzelf laat besturen, kunnen verbeteren met deze updates. Dankzij het vermogen is dit model ook snel: een instapversie trekt al op van 0 tot 100 kilometer per uur in 6,2 seconden, de allersnelste versie doet daar slechts 2,9 seconden over. De vering is vrij comfortabel en ondanks het hoge wagengewicht (gezien het formaat en de elektrotechniek) stuurt de Model X vrij scherp.
Gebruikte exemplaren zijn wel duur: het is lastig om een goede te vinden voor veel minder dan een ton. Afhankelijk van de geldende belastingregels zijn er echter wel financiële voordelen te behalen bij de aanschaf van een elektrische auto. Minder ruim, maar beter beschikbaar is de Tesla Model S van hetzelfde merk. Als alternatief kun je ook naar de volledig elektrische Audi e-tron kijken of de Mercedes-Benz EQC, al bieden beide Duitse elektro-SUV’s minder range.