Met auto’s die steeds groter en zwaarder worden is inparkeren lang niet zo simpel meer. Mede daarom worden auto’s tegenwoordig uitgerust met allerlei systemen die het werk voor jou doen. Automatisch inparkeren, dus: zitten en toekijken was nooit zo vermakelijk! Maar er zijn ook nog genoeg auto’s die automatisch inparkeren helemaal niet nodig hebben. Met name kleine auto’s laten zich eenvoudig inparkeren. Hieronder vind je acht voorbeelden.

Smart Fortwo

smart fortwo Model,Front Als vanzelfsprekend behoort de iconische Smart Fortwo op deze lijst te staan. Het is met zijn lengte van 2,69 meter immers de ultieme stadsauto. Klein maar fijn definieert dit wendbare karretje, dat de smalste draaicirkel heeft van alle productieauto’s. Slechts 6,95 meter heeft de Fortwo nodig om 180 graden te draaien. Dit maakt achteruit én vooruit inparkeren een fluitje van een cent. Het is lastiger een plek te vinden waar je de Smart niet kwijt kunt. Meer ruimte nodig? Zie ook de Forfour.

Fiat 500

Fiat 500 Hatchback Automaat Front De Fiat 500 mag vandaag de dag dan lang niet zo compact zijn als hij ooit was, het blijft een van de meest herkenbare stadsauto’s ter wereld. Lieflijk en uitvoerig te personaliseren, het is eenvoudig om te vallen voor de charme van de 500. Reken daarbij zijn formaat en korte draaicirkel van 9,2 meter en je hebt een autootje dat zich met het grootste gemak door krappe steden manoeuvreert. Dit is een auto die zich prima laat inparkeren.

Volkswagen Up!

Volkswagen Up! Volkswagen heeft met de speelse Up! een zeer aantrekkelijk product op de markt gebracht voor mensen die zoeken naar een betaalbare, ruime, zuinige maar toch vrij sportieve auto. Het wendbare wagentje uit Wolfsburg is met zijn draaicirkel van 9,8 meter ook nog eens gemakkelijk in te parkeren. Maar daar houdt het niet op, want zustermerken Seat en Skoda leveren respectievelijk de nagenoeg identieke Mii en Citigo.

Mitsubishi Space Star

Mitsubishi Space Star Hatchback Waar de Mitsubishi Space Star in het verleden over de Nederlandse wegen reed als een flinke gezinsauto, heeft het Japanse model sindsdien een ingrijpende metamorfose doorstaan. Vanaf 2013 gaat de Space Star door als het leven als een compacte hatchback. Trouw aan zijn naam is het autootje een van de ruimere modellen in zijn klasse, maar dankzij een kleine draaicirkel van 9,2 meter is het ook een van de beter in te parkeren auto’s.

Renault Twingo

Renault Twingo Z.E. Hatchback Automaat Rear De Renault Twingo is sinds jaar en dag een van de populairste kleine auto’s in Nederland. Met iedere modelgeneratie zijn kopers op iets nieuws getrakteerd, het Franse wagentje heeft al verschillende designs gekend. Wie naar de beste versie zoekt om in te parkeren, komt uit bij de derde generatie (2015-heden). Dit model heeft de motor namelijk achterin liggen, wat als gevolg heeft dat de draaicirkel een indrukwekkende 8,7 meter klein is.

Citroën C1

Citroën C1 Hatchback Handgeschakeld Rear De populariteit van de Citroën C1 is niet te ontkennen. Het Franse stadsautootje, of de technisch identieke Peugeot 107/108 en Toyota Aygo, lijkt op iedere straathoek wel te vinden. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat de Citroën zo eenvoudig is te parkeren. Dankzij een draaicirkel van 9,6 meter zet je hem zo in het parkeervak.

Suzuki Alto

Suzuki Alto Hatchback Rear Een van de kleinste en meest betaalbare auto’s die je vandaag de dag nog kunt kopen is de Suzuki Alto. Dit onschuldige wagentje laat zich gemakkelijk besturen en is bovendien betrouwbaar, zeer zuinig en zachtaardig voor de portemonnee in onderhoud. Maar mede dankzij zijn compacte formaat heeft de Alto een draaicirkel van slechts 9 meter. Dat is inparkeren met twee vingers in je neus.

Ford Ka

Ford Ka+ Hatchback Handgeschakeld Model,Front In de wereld van kleine auto’s is de Ford Ka een model dat niet overzien mag worden. Het antwoord van het Amerikaanse Ford op de alsmaar groeiende vraag naar stadsauto’s doet het al jaren goed. Ook in het grotere formaat van de Ka+, die standaard vijf deuren heeft. Wel is de Ka de enige met een draaicirkel van meer dan 10 meter, maar dat moet de pret niet drukken. Het Fordje is wendbaar als geen ander.

Volvo 850/V70 Estate

Volvo 850 Stationwagen 2.3 R Front Dat bovenstaande auto’s makkelijk inparkeren, is geen wonder: ze zijn stuk voor stuk klein en soms zelfs voorzien van parkeerhulpjes. Voor de Estate-uitvoeringen van de Volvo 850 en eerste generatie Volvo V70 gold dat niet. Deze forse auto’s moest je hardcore op zicht en gevoel parkeren. Door hun ‘dozige’ design en prima draaicirkel was dat echter verrassend makkelijk.

Toyota Prius

Toyota Prius Sedan Automaat 1.5 VVT-i Model,Front Waarom moeilijk doen met inparkeren als je het ook gewoon de auto zelf kunt laten doen? Inmiddels zijn er aardig wat auto’s die helemaal uit zichzelf kunnen parkeren. De Toyota Prius verdient echter speciale vermelding, want die was in 2003 de eerste. Best spannend overigens, werkloos toekijken hoe je auto inparkeert. Niet iedereen durft het aan.