Garantie op je tweedehands auto: zo zit het!

Wanneer je een auto koopt, is het slim om te zorgen dat er garantie op zit. Maar waarom is dat zo verstandig? En wat houdt zo’n garantie eigenlijk in? Het idee is simpel: de garantie op jouw nieuwe auto zorgt ervoor dat je niet in de nesten komt bij eventuele mankementen of problemen. Die zekerheid is wel zo prettig, maar de diverse soorten garanties kunnen verschillen. We zetten de ins en outs overzichtelijk voor je op een rij:

Garantie op een nieuwe auto

Koop je een splinternieuwe auto bij een officiële dealer? Dan wordt dat model standaard afgeleverd met fabrieks- of importeursgarantie, waarbij de fabrikant of importeur zorgt dat eventuele mankementen binnen die termijn netjes worden gerepareerd zonder dat je er extra voor hoeft te betalen.

Hoe lang geldt fabrieksgarantie?

Dat verschilt per aanbieder, maar de meeste automerken leveren twee of drie jaar garantie. Uitzonderingen: bij Hyundai krijg je vijf jaar en Kia garandeert zelfs zeven jaar. Daarbij gelden wel enkele speciale voorwaarden, dus het loont altijd om de kleine lettertjes in het koopcontract goed te lezen. Bang voor roest? Dat hoeft niet: vrijwel alle nieuwe auto’s hebben tegenwoordig 12 jaar carrosseriegarantie op de constructie en het plaatwerk.

En hoe zit dat bij elektrische auto’s?

Fabrikanten van elektrische auto’s bieden opvallend lange garantietermijnen. Vaak duurt de fabrieksgarantie ‘gewoon’ drie jaar, maar geldt een langere garantie op specifieke onderdelen zoals het accupakket en de motoren. Op de accu’s van de BMW i3, Renault Zoe en Nissan Leaf zit bijvoorbeeld acht jaar garantie, net als op die van de Tesla Model 3, S en X. Maar let op: vaak geldt hierbij wel een kilometerbeperking.

Garantie op gebruikte auto’s

Wanneer je een gebruikte auto (ofwel occasion) koopt van een particulier, heb je meestal geen garantie. Tenzij de fabrieksgarantie nog geldig is, natuurlijk… Wel garanderen wij dat alle auto’s op AutoTrack grondig zijn gecheckt: we weten precies of de kilometerstand en het bouwjaar kloppen én we gaan na of een auto vermist, gestolen of beschadigd is (of is geweest). Zo kun je zonder zorgen maar mét plezier in jouw nieuwe auto stappen!

Bij een occasion die je van een dealer of autobedrijf koopt heb je wettelijk recht op garantie. Daarvan bestaan een aantal verschillende vormen:

Wettelijk vastgelegde garantie

 1. Geldt voor elke auto-aankoop en voor iedere consument.
 2. Regel: een product moet ‘deugdelijk’ zijn bij verkoop.
 3. Als de auto binnen twaalf maanden kapot gaat zonder dat het aantoonbaar jouw schuld is, moet de verkoper je volgens de wet helpen.
 4. Belangrijk: de garantie geldt mits je op de juiste manier bent omgegaan met je auto. Als jij een week na aankoop een beschadiging of mankement veroorzaakt, hoeft de verkoper niets te doen.

Bovag-garantie

 1. Occasions met Bovag-garantie hebben standaard zes maanden garantie
 2. Geldt bij auto’s van minimaal € 4.500,- (of 35% van de cataloguswaarde).
 3. Altijd met up-to-date Nationale Auto Pas of RDW Tellerrapport, zodat je weet of de kilometerstand klopt.
 4. Mocht de verkoper geen garantie willen verlenen, dan moet dat schriftelijk in het koopcontract staan.

Andere soorten garantie

 1. Vaak bij garages die niet bij Bovag of een importeur zijn aangesloten.
 2. Hierbij gelden vaak eigen garantievoorwaarden of -beperkingen, bijvoorbeeld alleen op de motor of versnellingsbak.
 3. Informeer daarom altijd vooraf naar de voorwaarden en garantieduur en zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd.
 4. Als een auto geen garantie heeft, check dan of er nog fabrieks- of importeursgarantie geldt.

Hoe zit het ook alweer met APK?

Elke auto die in Europa de weg op gaat, moet voorzien zijn van een geldige APK. Tijdens deze Algemene Periodieke Keuring wordt onder meer gecheckt of de auto veilig genoeg is om aan het verkeer deel te nemen én of hij technisch in goede staat is. Controleer dus voor de aankoop of de auto een geldige APK heeft.

En wat als de garantie verloopt?

Lekker dan… Je stelt een gebrek vast aan de auto terwijl nét je garantietermijn is verstreken. Heb je dan nog rechten? Wel degelijk: ga terug naar de verkopende partij en overleg over een oplossing. Het verstrijken van de garantietermijn betekent namelijk niet automatisch dat je met lege handen staat. De verkoper is wettelijk verplicht jou een auto in goede staat te leveren.

Bij AutoTrack bieden wij occassions aan met garantie. Nu je op de hoogte bent van alle type garanties kun je met een zeker en fijn gevoel je tweedehandse auto instappen. Bekijk al onze Tweedehands Occassions hier.