Als je besluit elektrisch te gaan rijden, dan zijn wat zaken handig om te weten. Bijvoorbeeld: welke soorten elektrische auto’s zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen? Of wat kost een elektrische auto? Maar ook niet geheel onbelangrijk: hoe verzeker ik een elektrische auto?

Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Als je elektrisch wil gaan rijden, heb je de keuze uit drie soorten:

1. Volledig elektrisch

De naam zegt het al: de auto rijdt volledig op elektriciteit. Je bent daarbij dus afhankelijk van oplaadpunten en kunt vaak niet meer dan 600 kilometer op een volle accu rijden.

2. Plug-in hybride

Met een plug-in hybride kun je verder rijden dan een volledig elektrische auto, je kunt namelijk ook benzine of diesel tanken zodat je auto elektriciteit kan opwekken.

3. Hybride auto

Met een hybride auto rijd je zowel elektrisch als op benzine of diesel. Dus is je accu leeg? Dan rijd je verder op benzine of diesel.

Voor- en nadelen van elektrisch rijden

Er zitten een hoop voordelen aan elektrisch rijden. Maar er zijn ook een aantal nadelen. Uiteraard verschilt het per situatie in hoeverre het voor- of nadeel meetelt.

Voordelen

  1. Je betaalt minder aan brandstof. Of helemaal niet als je volledig elektrisch rijdt.
  2. Je draagt bij aan een betere milieu: je auto vervuilt de lucht minder met CO2 en andere schadelijke stoffen.
  3. Je hebt minder onderhoudskosten. De elektromotor heeft minder onderhoud nodig en de auto heeft minder bewegende delen waardoor ze ook niet zo snel slijten.
  4. Belastingvoordeel: je betaalt geen aanschafbelasting en geen wegenbelasting. Tenzij je een plug-in hybride aanschaft die maximaal 50 gram CO2 uitstoot per kilometer. Dan betaal je een halftarief.
  5. De motor trekt sneller op en je veroorzaakt minder geluidsoverlast.
  6. Lease je een elektrische auto? Dan betaal je maar 4% bijtelling in plaats van 22%.

Nadelen

  1. Niet overal staat een oplaadpunt. Ook al nemen de aantallen snel toe, niet bij iedereen voor de deur staat er een. Met als gevolg dat je je auto een paar straten verderop moet parkeren om deze op te laden.
  2. Het opladen van je auto neemt zeker een half uur in beslag. Met tanken ben je met een paar minuten weer onderweg.
  3. Ga je met de auto op vakantie buiten Europa? Dan wordt het opladen een grotere uitdaging. In veel landen zijn de oplaadpunten beperkt. Zo staan er in België maar 1.800, in Spanje 5.000 en in Frankrijk 16.000. En dat in vergelijking met de 37.000 oplaadpalen in Nederland. Dat vergt dus wat meer voorbereiding en een strakke planning. En dat is op vakantie niet altijd gewenst.
  4. De maximale snelheid van de auto is lager.

Hoe verzeker je een elektrische auto?

Het herstellen van een elektrische auto is prijziger dan het herstel van een ‘gewone’ auto. Een allriskverzekering is daarom ook verstandig, zodat je verzekerd bent voor de hoge kosten. Je zou daarom ook denken dat de premie van je autoverzekering veel hoger is, maar dat ligt in de meeste gevallen gelijk aan een benzine- of dieselauto. Het verschilt natuurlijk wel per soort elektrische auto. Wel is het mogelijk dat de premies gaan stijgen in de komende jaren, zodra er steeds meer van gaan rondrijden en de huidige elektrische auto’s verouderen.

Voor het verzekeren van je elektrische auto, kun je meestal bij alle verzekeraars terecht. Alleen bij een Tesla ligt het wat anders. Dit is een relatief nieuw automerk, waardoor er weinig schadecijfers beschikbaar zijn. Dat maakt het bepalen van de premie lastig.