Direct wanneer je een auto koopt, moet je deze overschrijven en voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Tegenwoordig kun je in veel gevallen eenvoudig online de auto overschrijven. Ook kun je (en moet je in sommige gevallen) terecht bij een RDW-balie, kentekenloket of RDW-keuringsstation. Hoe een auto op naam zetten in zijn werk gaat en wat je ervoor nodig hebt, lees je hieronder.

Wie mag een auto overschrijven?

Als je een auto wilt overschrijven op jouw naam, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je woont in Nederland en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.
 • Je moet zelf de overschrijving van het kenteken verzorgen.
 • Alle delen van het kentekenbewijs (kentekencard en tenaamstellingscode of alle drie de papieren delen) zijn aanwezig.

Auto op naam van bedrijf zetten

Wil je de auto op naam van je bedrijf zetten? Dan gelden hiervoor aanvullende regels:

 • De auto kan niet op naam van een eenmanszaak of maatschap gezet worden. In dit geval komt hij op jouw persoonlijke naam te staan.
 • Het bedrijf is een rechtspersoon (BV, NV, VOF, vereniging, stichting etc.) en is niet in oprichting.
 • Het voertuig kan volgens de RDW-kentekencheck op naam gezet worden (is niet gestolen of geëxporteerd).

Waar kun je een auto overschrijven?

Er zijn verschillende methoden om een auto over te schrijven.

 • Kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation: er zijn, verspreid over het land, verschillende bij de RDW aangesloten locaties die de overschrijving van een auto kunnen verzorgen. Sommige van deze locaties hebben ruime openingstijden, zodat je er ook ’s avonds of in het weekend terecht kunt.
 • Online: online overschrijven van een auto kan dag en nacht op de website van de RDW (via deze link). Om een auto online op naam te zetten, moet je wel aan meer voorwaarden voldoen en zaken bij de hand houden dan bij bovenstaande methoden. Daarover lees je hieronder meer.

Wat heb je nodig om een auto over te schrijven en hoe gaat dit in zijn werk?

Welke papieren je bij de overschrijving van de auto nodig hebt, verschilt. Dit ligt aan waar en van wie je de auto koopt en hoe je deze overschrijft. Hieronder zie je per mogelijkheid de benodigde documenten.

Bij een RDW-erkend autobedrijf

Als je een auto koopt bij een RDW-erkend autobedrijf, hoef je je alleen maar te legitimeren. Hiervoor volstaat een Nederlands rijbewijs, paspoort met BSN of identiteitskaart met BSN. Staat je BSN niet op je paspoort, neem dan ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen van maximaal drie maanden oud mee. Heb je een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU of EVA-land, een diplomatiek paspoort, Nederlands reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen, dienstpaspoort of buitenlands paspoort? Dan kun je alleen terecht bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie. De verkoper regelt de overschrijving.

Van een particulier of rechtspersoon

Een auto die je van een particulier of bedrijf (geen RDW-erkende verkoper) koopt, kun je bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation overschrijven. In sommige gevallen kun je ook online de tenaamstelling regelen (zie het volgende deel). Lees hieronder wat je in laatstgenoemd geval nodig hebt. Bij een RDW-balie of RDW-keuringsstation heb je de volgende documenten nodig:

 • Een identiteitsbewijs zoals je nodig hebt bij een RDW-erkend autobedrijf.
 • De kentekencard en tenaamstellingscode óf het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs. De medewerker zorgt dat de auto wordt overgeschreven. Als de overschrijving is voltooid, krijg je de volgende documenten:
 • Een tenaamstelling met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode.
 • Een vrijwaringsbewijs. Dit is voor de verkoper om te kunnen bewijzen dat het voertuig niet meer op zijn naam staat.

Auto online overschrijven

Het online overschrijven van een auto kan alleen als aan enkele aanvullende voorwaarden wordt voldaan. Zo moet je het volgende bij de hand houden:

 • Een kentekencard en tenaamstellingscode. Let op: met een papieren kentekenbewijs kun je de auto niet online overschrijven.
 • Een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart voorzien van een chip.
 • Een Android smartphone versie 7.0 of hoger of iPhone 7 of hoger met minimaal iOS versie 13.2. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer die nodig is om je identiteit te bevestigen.
 • Een DigiD-app en jouw inloggegevens voor deze app. Vervolgens regel je de overschrijving met de volgende stappen:
 • Met je telefoon doe je een eenmalige identiteitscheck van je rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Hiervoor gebruik je de DigiD-app met jouw DigiD-gegevens.
 • Hierna kun je op de website van de RDW de auto overschrijven. Hiervoor betaal je via iDEAL.
 • Je ontvangt meerdere e-mails, waarvan de tweede e-mail het bewijs is dat de auto daadwerkelijk is overgeschreven. In de derde e-mail staan de volgende zaken:
  • Het tenaamstellingsverslag: dit is voor jezelf.
  • Het eerste deel van de tenaamstellingscode: bewaar dit voor als je het voertuig ooit weer wilt verkopen.
  • Het vrijwaringsbewijs: dit print je en geef je aan de verkoper als bewijs dat hij geen eigenaar meer is van het voertuig.

Belangrijk om te weten na het overschrijven van de auto

Vanaf het moment dat de auto op jouw naam is overgeschreven, moet je voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Dat betekent, dat je auto voorzien moet zijn van een geldige APK, verzekering (minimaal WA) en geldige kentekenplaten. Bovendien ga je vanaf het moment van de tenaamstelling motorrijtuigenbelasting (ook wel: wegenbelasting) betalen.

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode

Het eerste deel van de tenaamstellingscode heb je al ontvangen en, als het goed is, bewaard. Het tweede deel van deze code ontvang je per post, samen met je kentekencard, binnen enkele dagen na het overschrijven van de auto. Met beide delen van de code kun je bij verkoop de auto op naam van de volgende eigenaar zetten.

Kentekenbewijs of tenaamstellingscode kwijt?

Het kan gebeuren dat je je kentekenbewijs verliest. Het kentekenbewijs moet je altijd bij je hebben, dus bij verlies moet je dit direct opnieuw aanvragen. Dit kan online bij de RDW. Houd hiervoor de meldcode (laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer) van je auto bij de hand. Het nieuwe kentekenbewijs kost €34,50. Dit betaal je met iDEAL. Je krijgt met het nieuwe kentekenbewijs ook een nieuwe tenaamstellingscode. Heb je alleen een nieuwe tenaamstellingscode nodig? Met je DigiD of eHerkenning heb je in enkele simpele stappen een nieuwe tenaamstellingscode. Dit kost €1,10 en betaal je met iDEAL.