Soms kan een auto lange tijd stilstaan omdat hij niet gebruikt wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de eigenaar enkele weken op vakantie is. Een andere reden waarom auto’s tegenwoordig vaker stilstaan, is het thuiswerkadvies vanwege COVID-19. Wat gebeurt er als je je auto niet gebruikt? Is dit schadelijk voor je auto? Hoe voorkom je (start)problemen bij langdurige stilstand? Antwoorden op vragen als deze lees je hieronder.

Gevolgen van langdurig parkeren voor de accu

Langdurige stilstand kan schadelijk zijn voor een paar onderdelen, waaronder de accu. Die kan zonder gebruik langzaamaan leeg raken. De aansluiting van een druppellader voorkomt dat. De druppellader zorgt dat de accu opgeladen en in goede conditie blijft. Zo’n apparaat kost enkele tientallen euro’s.

Stap je toch in een auto die lang heeft stilgestaan, start dan direct bij het inschakelen van het contact. Zet niet eerst de lampen, airco of andere elektrisch aangedreven onderdelen aan. Daarmee kun je de laatste stroom uit de accu halen, waardoor starten niet meer gaat. Start de auto goed? Rijd dan direct - zonder uitschakelen - zo’n dertig kilometer of langer. Daarna is de accu weer opgeladen.

Banden, remmen en meer

Ook is er een mogelijkheid dat de banden door langdurig parkeren aan de onderkant afgevlakt raken. Als je de bandendruk iets verhoogt - met 0,5 bar - zijn de banden daarvoor veilig. Ten derde kunnen de remmen verkleven. Daardoor komt de auto uiteindelijk niet of moeilijk van zijn plek. Als je je auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling parkeert, krijg je nooit last van verkleefde remmen.

Elektrische auto’s geven minder problemen

Heb je een elektrische auto? Dan zijn de risico’s voor banden en remmen hetzelfde als bij auto’s op benzine of diesel. Je hoeft echter geen rekening te houden met de brandstoftanks. Ook zijn de accu’s van elektrische auto’s minder gevoelig voor lang stilstaan. De accu’s van een elektrische auto zijn namelijk anders dan die van een traditionele auto. Ze lopen langzamer leeg. Het ergste dat kan gebeuren is dat de actieradius iets afneemt. Om extra stroom te sparen, kun je de app die bij je auto hoort tijdelijk uitschakelen.

Tips bij langdurige stilstand

Als je de auto langer dan een halfjaar laat stilstaan, volg dan de onderstaande tips op:

  1. Zet de auto desgewenst binnen. Dat is warmer en daardoor loopt de accu minder snel leeg. De accu ontkoppelen kan ook.
  2. Om de banden extra te sparen, kun je de auto op blokken zetten, zodat de wielen de grond niet raken.
  3. Gebruik een afdekhoes of autowas om de lak extra te beschermen. Let wel op dat de autohoes niet over de auto schuurt om krassen te voorkomen.
  4. Ververs olie en zorg dat de brandstoftank helemaal vol is. Dat voorkomt bederf en schade aan de tank.

Kan jouw auto lang stilstaan?

Heb je een auto die vaak langdurig stilstaat en is deze hier niet goed tegen bestand? Kijk eens bij onze elektrische auto’s voor een overzicht van auto’s die je vaker (lang) kunt laten staan. Advies nodig bij de aankoop van je volgende auto? Schakel de AutoTrack Autocoach in en koop je volgende auto vanuit je luie stoel! Hier lees je meer over Kopen op Afstand.