Advies

Het kan zomaar gebeuren dat een eigenaar de wagen lang niet gebruikt. Tijdens een lange vliegvakantie bijvoorbeeld. Of gedurende een periode van veel thuiswerken vanwege de 1,5 meter samenleving. Is dat schadelijk voor een auto? Wat gebeurt er als ik mijn auto niet gebruik? Hoe voorkom je startproblemen? Antwoorden op vragen als deze lees je hieronder.

Gevolgen van langdurig parkeren; de accu

Langdurige stilstand kan schadelijk zijn voor een paar onderdelen. Allereerst is dat de accu. Die kan zonder gebruik langzaamaan leeg raken. De aansluiting van een druppellader voorkomt dat. Zo’n apparaat kost een paar tientjes.

Stap je toch in een auto die lang heeft stil gestaan, start dan rustig. Zet niet eerst de lampen, de airco of andere elektrisch aangedreven apparatuur aan. Dat kan de laatste stroom uit de accu halen. Start de auto goed? Rijd dan direct - zonder uitschakelen - zo’n dertig kilometer of langer. Daarna is de accu weer opgeladen.

De banden, de remmen en meer

Ook is er een mogelijkheid dat de banden door langdurig parkeren aan de onderkant afgevlakt raken. Als je de bandendruk iets verhoogt - met 0,5 bar - zijn de banden daarvoor veilig. Ten derde kunnen de remmen verkleven. Daardoor komt de auto uiteindelijk niet of moeilijk van zijn plek. Als je je auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling parkeert krijg je nooit last van verkleefde remmen.

Als je de auto langer dan een half jaar parkeert, kan je de volgende tips opvolgen:

  1. Zet de auto desgewenst binnen. Dat is warmer voor de accu en die loopt dan minder snel leeg. De accu ontkoppelen kan ook.
  2. Om de banden extra te sparen kan je de auto op blokken zetten.
  3. Gebruik een afdekhoes of autowas als de lak extra wilt beschermen.
  4. Ververs olie en zorg dat de benzine tank helemaal vol is. Dat voorkomt bederf en schade aan de tank.

Het verschil tussen elektrische-, diesel- en benzine auto’s

De risico’s voor banden en remmen zijn gelijk voor ieder type auto. Maar brandstof en accu’s vormen minder problemen voor elektrische auto’s. De accu’s van een elektrische auto zijn namelijk anders dan die van een traditionele auto. Ze lopen langzamer leeg. Het ergste dat kan gebeuren is dat de actieradius iets afneemt. Desnoods kan je de bijbehorende app uitzetten om stroom te sparen.

Veilig en voordelig met een Proefrit aan Huis

Stap je na al dat stilstaan het liefst gelijk in een nieuwe auto? Weet dan dat AutoTrack interessante acties heeft. Een Proefrit aan Huis bijvoorbeeld. Een autobedrijf bij jou in de buurt komt dan langs met de gewenste auto voor een proefrit. Je krijgt dan voor je proefrit een volledig schone auto, conform de richtlijnen van het RIVM. De handschoenen krijg je erbij.