Het belangrijkste en duurste onderdeel van een elektrische auto’s is het accupakket of ook wel de batterijen van het voertuig. Dit onderdeel zorgt immers voor de directe aandrijving van je voertuig en hebben ook een directe invloed op de actieradius, dus hoe ver je nu eigenlijk kunt komen. Daarom is het goed om hier eens een blik op te werpen.

Toenemende interesse in elektrische auto’s

De meest recente autoverkoopcijfers laten duidelijk een stijgende interesse zien in elektrische auto’s. Bijna een op de vijf mensen die een nieuwe auto koopt, kiest voor een voertuig met een stekker. Dit is niet alleen het geval bij nieuwe auto’s maar ook de interesse in tweedehands elektrische auto’s is groot en zeker stijgende. Een groot voordeel van het gebruik van een elektrische auto is het gemak. Je sluit je voertuig aan op het netstroom als je thuiskomt en de volgende dag is de batterij van de auto weer vol opgeladen en klaar voor gebruik.

Wat voor soort batterij heeft een elektrische auto?

Een elektrische auto heeft een accupakket dat je kunt vergelijken met een grote oplaadbare batterij. Dit betreft een lithium-ion-accu. Dit is een batterij (of accu, beide termen worden gebruikt) met een hoge energiedichtheid, dus de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in een bepaald volume, en lange levensduur. Er is dus sprake van een beperkte batterij degradatie. Hiermee is deze batterij uitstekend geschikt om te gebruiken in elektrische auto’s. De accu is immers bepalend voor de actieradius, dus hoe ver je met een elektrische auto daadwerkelijk kunt rijden voordat deze opgeladen moet worden. Dit kan per model nog wel eens verschillen, dus verdiep je hier zeker in als je het aanbod in elektrische auto’s gaat vergelijken.

Hoe lang gaat een batterij van een elektrische auto mee?

Er is nog weinig te zeggen over hoe lang een batterij voor een elektrische auto mee gaat, aangezien de ontwikkelingen op dit gebied nog in de kinderschoenen staat. Er zijn autofabrikanten die aangeven dat het een autoleven lang moet zijn. Waar je zeker van uit kunt gaan is dat een batterij van een elektrische auto minimaal tien jaar of 100.000 kilometer mee zal gaan.

Wat is het vermogen van een batterij voor een elektrische auto?

Het vermogen van een batterij voor een elektrische auto wordt uitgedrukt in kWh, dus kilowattuur. Een accucapaciteit van bijvoorbeeld 40 kWh wil zeggen dat de accu theoretisch de capaciteit heeft om een uur lang een vermogen van 40 kW te leveren. Als je jezelf aan het informeren bent in de verschillende opties om een elektrische auto te kopen, is het zeker goed om dit soort gegevens te vergelijken. Ook het vermogen van een batterij voor een elektrische auto verschilt immers per model. Om je op weg te helpen bij het maken van je keuze kun je hier ontdekken wat de 10 meest populaire elektrische auto’s zijn van dit moment.