Als je op zoek bent naar een geschikte auto, zal je ongetwijfeld de term “cilinderinhoud” tegenkomen als je de verschillende opties aan het vergelijken bent. Wat moet ik weten over de cilinders van een auto en wat is de beste keuze? In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn cilinders?

De meeste auto’s zijn voorzien van een zuigermotor die ook wel een verbrandingsmotor wordt genoemd. Dit is een motor die bestaat uit een of meerdere zuigers en cilinders om druk te zetten in een roterende beweging. De cilinders worden hierbij afgesloten door een zuiger. Deze zuiger zorgt dat de cilinder heen en weer verplaatst wordt. waardoor de benzine wordt verplaatst. In een cilinder vindt dus dan de verbranding plaats. De heen en weer gaande beweging wordt in de motor omgezet in een draaiende beweging. Deze draaiende beweging wordt overgebracht naar de wielen. In een auto kunnen drie maar ook zestien cilinders zitten en uiteraard alle aantallen die hiertussen liggen. De meeste auto’s hebben drie of vier cilinders.

Wat is de cilinderinhoud van een auto?

De cilinderinhoud van een auto (CC) is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel gas er in de cilinders van een verbrandingsmotor kan worden verbrand. De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe groter het volume, hoe meer energie de motor kan leveren. De cilinderinhoud van een auto is overigens een iets verouderde term. Bij moderne auto’s wordt de CC uitgedrukt in liters. Om je een beeld te schetsen: 2000 CC in een 4 cilindermotor komt overeen met 500 CC per cilinder of 0,5 liter.

Ontwikkeling van een cilinder motor

Vroeger was keuze tussen een drie- of vier cilinder motor eenvoudig. Een auto met een kleinere cilinderinhoud is zuiniger maar heeft minder vermogen. Daarnaast waren dit vrij rumoerige auto’s die wat meer trilden. Daarom waren vooral de kleine stadsauto’s voorzien van een driecilindermotor. Tegenwoordig zijn deze verschillen, door de introductie van de turbo’s een de directe inspuiting systemen veel kleiner. Dit zie je dan ook terug in het feit dat steeds meer fabrikanten kiezen om hun modellen te voorzien van een driecilindermotor. De keuze voor minder cilinders betekent immers minder wrijving in de motor, minder gewicht en een lager verbruik.

Wanneer kies je een driecilinder auto en wanneer een viercilinder model?

De keuze tussen een driecilinder auto of een viercilinder model hangt voor een deel af naar welk model je voorkeur gaat. Vrijwel ieder model biedt uitvoering van een driecilinder model aan waaronder BMW. De Duitsers hebben veel modellen bijvoorbeeld voorzien van een 1.5 TwinPower driecilinder turbo blok. Deze krachtbron heeft een trekkracht die je kunt vergelijken met dat van een viercilinder motorblok met twee turbo’s.

Er komen dus steeds meer driecilinders bij maar ook het aanbod viercilinder modellen blijft groot. Volvo is bijvoorbeeld een merk dat voornamelijk viercilinder modellen op de markt brengt. Een viercilinder is iets minder efficiënt dan een driecilinder maar er zijn genoeg redenen om wel te kiezen voor een viercilinder. Als je veel lange afstanden rijdt, veel de grens overgaat en in heuvel- of bergachtig gebied rijdt, vaak met een caravan of aanhanger rijdt of veelvuldig de fietsen achterop hebt, kom je met een viercilinder nog altijd nét iets beter uit de voeten.