Wat een auto per maand kost, is uiteraard sterk afhankelijk van het type auto. Zo rijd je al vanaf enkele tientjes per maand een goedkoop klein oud autootje, terwijl een peperdure Bugatti Chiron Pur Sport in de eerste vier jaar ruim vier ton(!) aan onderhoud kost. Maar wat betaal je voor een ‘normale’ auto? Het Nibud komt met een kleinere marge: gemiddeld zou je per maand tussen de €317,00 en €676,50 kwijt zijn. Hoe komt dit bedrag tot stand? En wat kost de auto die jij wilt (of hebt) per maand? Lees hieronder meer.

Welke maandelijkse kosten heb je aan een auto?

De maandelijkse kosten van een auto kun je opsplitsen in twee categorieën: de vaste kosten en de variabele kosten. Hieronder leggen we uit welke kosten vast en welke variabel zijn.

Welke vaste kosten kent een auto?

Allereerst zijn er de vaste kosten aan een auto. Dit zijn vaste maandelijkse bedragen die je aan een auto kwijt bent – ongeacht hoe intensief je hem gebruikt. Hieronder vallen de volgende kosten:

 • Verzekering: Iedere auto die op naam staat in Nederland, moet verzekerd zijn. Voor deze verzekering betaal je een maandelijkse premie. De premie is afhankelijk van een aantal factoren:
  • de leeftijd van de eigenaar of regelmatige bestuurder
  • de hoeveelheid schadevrije jaren en de no-claimkorting die de eigenaar of regelmatige bestuurder heeft opgebouwd
  • het type dekking
  • de auto zelf
  • soms: de woonplaats van de eigenaar of regelmatige bestuurder
  • de verzekeraar die de verzekering aanbiedt
 • Wegenbelasting: Wegenbelasting (officieel: motorrijtuigenbelasting) wordt berekend op basis van het gewicht van je auto en de brandstof waarop hij rijdt. Het uiteindelijke bedrag verschilt bovendien per provincie.
 • Vast onderhoud: Onder het vaste onderhoud verstaan we het wassen van de auto, lidmaatschap van bijvoorbeeld een pechhulp en andere vaste maandelijkse kosten.
 • Vaste afschrijving: Tenzij het een klassieke auto of bijzonder model betreft, vermindert elke auto in waarde. Dit noemen we afschrijving. Het deel van de afschrijving dat puur gebaseerd is op het ouder worden van de auto, valt onder de vaste afschrijving.
 • Lening: Moet je geld lenen voor het kopen van je auto? Dan betaal je hiervoor een vast maandelijks bedrag aan de kredietverstrekker. De lening valt dus onder je vaste autokosten.

Volgens het Nibud kun je rekenen op vaste kosten die variëren van €154,50 voor een klein stadsautootje tot €394,00 voor een middenklasser.

Welke variabele kosten kent een auto?

De variabele kosten aan een auto zijn, zoals de naam al zegt, kosten die niet vast zijn over een bepaalde periode. Deze kosten hebben te maken met hoeveel kilometers de auto maakt. Hoewel deze autokosten als variabel worden bestempeld, kun je ze berekenen als je weet hoeveel kilometers je jaarlijks maakt. Dit zijn ze:

 • Brandstof: Of je jouw auto nu moet voltanken of opladen, het kost geld. De kosten die je hiervoor maandelijks maakt, worden bepaald door het aantal kilometers dat je rijdt. Ze vallen dus onder de variabele kosten.
 • Onderhoud en reparaties: Banden, remblokken, vloeistoffen en (andere) versleten onderdelen moeten zo af en toe vervangen worden. Hoe vaak per jaar je dergelijk onderhoud nodig hebt, hangt ook weer af van het aantal kilometers dat je rijdt. Dit deel van het onderhoud rekenen we daarom tot de variabele kosten.
 • Variabele afschrijving: Naast ouderdom, zorgen de gereden kilometers ervoor dat een auto minder waard wordt. Dit deel van de afschrijving is daarmee niet afhankelijk van tijd en dus variabel.

Het Nibud gaat er in de berekening van uit dat eigenaren van een kleine stadsauto jaarlijks ongeveer 9.000 kilometer rijden. Eigenaren van een middenklasser rijden voor het voorbeeld rond de 11.000 kilometer per jaar. De variabele kosten komen daarmee uit op €162,50 tot €282,50. Belangrijke kanttekening: bij deze berekening is een benzineprijs van €2,11 per liter aangehouden.

Hoe zit het met afschrijving?

Van deze maandelijkse autokosten wordt een groot deel bepaald door de afschrijving. Die afschrijving verschilt sterk per auto. Over het algemeen geldt: hoe ouder de auto en hoe lager zijn nieuwprijs, des te lager de afschrijving. Bovendien is de afschrijving een ‘verborgen’ kostenpost. Het daadwerkelijke bedrag dat de auto heeft afgeschreven, zie je pas terug op het moment dat je de auto doorverkoopt.

Zelf berekenen wat je auto per maand kost

Nu je weet welke kosten je allemaal aan de auto hebt, kun je zelf uitrekenen wat een bepaalde auto je per maand kost. Je hebt hier wel het één en ander aan gegevens voor nodig. Eerst bereken je wat je per jaar aan kosten hebt:

 • De verzekeringspremie kun je opvragen door het kenteken van je auto in te vullen op een website van een verzekeraar (of een vergelijkingssite, zoals Independer). Je ziet dan direct je maandelijkse premie.
 • Voor de wegenbelasting (mrb) moet je weten wat je auto weegt en op welke brandstof hij rijdt. Vul vervolgens in in welke provincie je woont, en de Belastingdienst vertelt je wat je maandelijks betaalt.
 • Het vaste onderhoud bepaal je aan de hand van de kosten voor wasbeurten, pechhulp en andere vaste maandelijkse bijdragen voor onderhoud. Voor het variabele onderhoud schat je in hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden.

Wat kost een auto per maand in de private lease?

Vind je het lastig om te berekenen wat een auto per maand kost en heb je liever een vast maandelijks bedrag? Dan is private lease misschien wat voor jou. Je betaalt dan elke maand hetzelfde, dus onvoorziene variabele kosten (met uitzondering van parkeren, brandstof, eigen risico bij schade en bekeuringen) horen tot het verleden. Voordat je de keuze maakt voor private lease, is het echter verstandig om goed op de hoogte te zijn van alle voor- en nadelen. Zo voorkom je negatieve verrassingen. Lees hier alles over private lease.

Hoeveel kost een auto per jaar?

Als je weet wat een auto per maand kost, kun je eenvoudig de autokosten per jaar uitrekenen. Je hoeft hiervoor alleen maar het maandbedrag met twaalf te vermenigvuldigen. En er is nog een andere manier om je autokosten uit te drukken.

Kosten per kilometer

Deel je de jaarlijkse kosten door het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, dan weet je wat je kosten per kilometer zijn. Hoe minder je rijdt, hoe hoger de kosten per kilometer worden. Je vaste kosten blijven immers hetzelfde, alleen deel je die dan door minder kilometers. Aan de andere kant: hoe meer je rijdt, hoe hoger je totale kosten worden. Je verbruikt immers meer brandstof en er zit minder tijd tussen de onderhoudsbeurten. Ook neemt je variabele afschrijving toe.

Hoe beperk je de maandelijkse kosten van een auto?

Bij het uitzoeken van een andere auto, is het goed om de maandelijkse kosten van de auto op een rijtje te zetten. Zo weet je waar je aan toe bent. Zoek je naar manieren om deze kosten te drukken? Hier zijn enkele tips om je maandelijkse autokosten te verminderen:

 • Kleine, goedkope auto’s met een lichte motor kennen de laagste maandlasten. Ze schrijven relatief het minste af, verbruiken door hun lage gewicht en kleine motor een stuk minder en zijn goedkoop in de wegenbelasting en verzekering.
 • Hoe ouder de auto, hoe minder hij afschrijft ten opzichte van nieuwere auto’s van hetzelfde type. Aan de andere kant heb je met een hogere leeftijd en kilometerstand meer kans dat iets kapot gaat en dus de onderhoudskosten hoger zijn.
 • Je kunt kijken of je minder met de auto kunt rijden. Dit drukt de variabele kosten. Kun je niet minder rijden? Probeer dan zo zuinig mogelijk te rijden. Dit kan wel tien procent schelen in de brandstofkosten.
 • Overweeg om een auto (en dus de kosten) te delen met iemand. Maak wel duidelijke afspraken wie wanneer de auto mag gebruiken en hoe je de kosten verdeelt. Denk ook na over wat te doen bij schades – met name krassen en deukjes die geen probleem voor dagelijks gebruik vormen, maar wel de waarde van de auto verminderen.
 • Vergelijk verzekeringen regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) en kijk of het loont om over te stappen.
 • Als je auto al wat ouder is, laat het onderhoud dan uitvoeren bij een specialist of universele garage in plaats van de merkdealer. Dit kan aanzienlijk schelen voor de onderhoudskosten.

Ga direct op zoek naar een auto met lage maandelijkse kosten

Op AutoTrack hebben we verschillende zuinige auto’s met lage maandelijkse kosten, waaronder de Kia Picanto, Suzuki Ignis of de Renault Twingo. Wil je liever elektrisch rijden? Kijk dan eens naar een Volkswagen e-Up!, Fiat 500e of de Opel Corsa-e.