Je ziet ze steeds vaker: advertenties om een nieuwe auto te leasen voor een bijzonder laag bedrag. Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn: voor 200 euro per maand rij je al een kleine, maar nieuwe auto. Als je kijkt naar de kosten van je huidige (gekochte) auto, dan lijken die mee te vallen. laten we echter eerst wat informatie geven, er zijn in de basis twee leasevormen:

Operational Lease

Dit omvat de kosten voor het gebruik, onderhoud, afschrijving, slijtage, et cetera. Belangrijk is om te weten dat de verstrekker (de leasemaatschappij) de eigenaar is, niet de berijder.

Financial Lease

Dit omvat enkel de financiële kant. In principe is dit niets meer dan een financiering. Een groot verschil met Financial Lease ten opzichte van Operational Lease is dat de berijder ook de eigenaar is. Wel kan dit eventueel aangevuld worden met servicemodules.

fiat-panda-blue-319-rear-side-2018-775.jpg

Wat is dan Private Lease?

Private Lease is een vorm van Operational Lease. Operational Lease is erg populair bij grote bedrijven met een grote vloot aan auto’s. Zij betalen enkel voor het gebruik en zijn geen eigenaar. Met Private Lease is dit vergelijkbaar. Zelf lease je een auto, zoals een bedrijf een auto voor een werknemer kan leasen.

Betaal ik bijtelling over Private Lease?

Nee. Bijtelling geldt alleen als je een auto van de zaak krijgt. Dat is bij Private Lease niet het geval.

mitsubishi-space-star-black-front-side-2016-775.jpg

Uit welke onderdelen bestaat een Private Leaseprijs eigenlijk?

  • Afschrijving Het grootste gedeelte zal bestaan uit afschrijving. Een nieuwe auto schrijft aanzienlijk meer af dan een gebruikte. Met name de eerste paar jaar is de afschrijving vrij fors. De leasemaatschappij verdeelt deze afschrijving over de totale looptijd.
  • Onderhoud Een andere kostenpost is onderhoud. In de tijd dat je een private lease auto hebt, moet deze ook voor onderhoud naar de garage toe. Dit is meegenomen in de leaseprijs.
  • Reparaties Dit is niet helemaal gelijk aan het onderhoud. Het onderhoud is behoorlijk goed in te calculeren. Van tevoren geeft een fabrikant aan om de hoeveel kilometers de auto in kwestie onderhoud nodig heeft. Zelfs de prijs is meestal vrij duidelijk. Reparaties kunnen echter ook onvoorziene kosten zijn. Met Private Lease betaal je enkel het maandelijkse leasebedrag. Nieuwe remmen of versleten banden? Dan zijn de kosten voor de leasemaatschappij, niet voor de berijder. Dat is een groot voordeel van Private Lease.
  • Vervangend vervoer Anno 2018 zou je kunnen denken dat vervangend vervoer standaard is, maar niets is minder waar. Ook bij jonge auto’s die voor een beurt komen dient er gewoon betaald te worden voor vervangend vervoer. De kosten zijn niet torenhoog, vanaf zo’n 50 euro per dag kun je een auto meekrijgen, maar vaak zitten deze kosten al in de leaseprijs verwerkt.
  • Verzekering Normaliter zijn de verzekeringskosten voor de bestuurder. Dat is niet het geval voor private lease. De auto blijft immers eigendom van de leasemaatschappij. De verzekering wordt in de meeste gevallen collectief bepaald.
  • Motorrijtuigenbelasting Op basis van het leeggewicht van de auto moet er motorrijtuigenbelasting betaald worden. Voorheen heette dit de wegenbelasting.
![opel-karl-green-side-2018-775.jpg](//images.ctfassets.net/tmk3oi6u1mmf/4ch8ywI5jqaKwa6aaII2mM/ef8ae3eb1914c72a67a6a87e881579d0/opel-karl-green-side-2018-775.jpg)

Is Private Lease te duur?

Dat is maar hoe je er tegenaan kijkt. In principe is er natuurlijk een reden dat er zoveel bedrijven zich bezig houden met particuliere lease. Er is vraag naar en er is geld mee te verdienen. Vergeet niet dat leasemaatschappijen enorme aantallen auto’s in hun vloot hebben rijden. Daardoor kunnen zij behoorlijke kortingen bedingen voor de aanschaf, het onderhoud en verzekering. Deze prijzen zijn voor de particulier een stuk hoger.

Waarom dan toch gebruik maken van Private Lease?

Om te genieten van de zekerheid en veiligheid die een nieuwe auto biedt. Stel je voor dat je geregeld kilometers moet maken voor je werk en de fiets of het OV absoluut geen optie zijn, dan ben je aangewezen op een auto. Je kan voor een paar duizend euro een auto kopen, maar dan heb je minder zekerheid. Het kan natuurlijk goed gaan, maar met een nieuwe auto is de kans op storingsvrije mobiliteit groter.

Een andere reden is dat je precies weet waar je aan toe bent. Een beetje Kia Picanto kun je al leasen voor zo’n 250-300 euro per maand. Dat is een redelijk bedrag, je weet precies wat je kwijt bent en wat je ervoor krijgt. Het is met name het aspect van zekerheid wat het interessant maakt.

citroen-c1-white-side-2018-775.jpg

Zijn er dingen waar ik op moet letten bij Private lease?

Jazeker. Omdat Private Lease voor veel mensen erg aantrekkelijk is, is er een oerwoud van aanbieders met net even andere regels en bepalingen. Daardoor is het handig om alle eventuele nadelen goed in kaart te brengen.
  • De kleine lettertjes In het contract moet vermeld staan wat de regels zijn als je de lease voortijdig afbreekt, er meer kilometers mee maakt dan van te voren afgesproken of dat de auto kleine schade en slijtplekjes vertoont. De kosten die aan jou worden doorberekend staan absoluut niet in verhouding tot de gemaakte kosten. Andersom werkt het niet zo. Lever je de auto met minder kilometers dan afgesproken en is de auto elke week gepoetst: dat maakt dan weer niet uit.
  • Schadevrije jaren Omdat de auto jouw eigendom niet is, bouw je geen schadevrije jaren op. Het wordt zelfs nog erger, want als je zelf veel schadevrije jaren achter de rug hebt, betaal je alsnog collectief mee. Ook voor de mensen met weinig schadevrije jaren.
  • Die 'al vanaf 199 euro p.m.' aanbiedingen zijn niet realistisch Zelfs bij een kleine auto als een Skoda CitiGo, Renault Twingo of Fiat Panda is de kans groot dat je uitkomt op een veel hoger bedrag. Wil je zelf je auto kunnen uitzoeken en aankleden dan kost dat extra. Vaak gaat het om uitgeklede modellen die op voorraad staan. Wil je er eentje bestellen met een grotere motor, lichtmetalen velgen, airconditioning, metallic lak, radio en elektrische ramen en wil je het dubbele (20.000 km) aantal kilometers rijden? Dan ben je al gauw 350 tot 400 euro per maand kwijt.
  • Het kan je hypotheek aantasten Mocht je van plan zijn om binnen niet al te lange tijd een huis te kopen, is het beter om geen auto prive te leasen. Net als met het aanschaffen van een smartphone, kan het tegenwoordig enorm schelen in de hoeveelheid geld dat je kan lenen. Bij telefoons scheelt het zo’n 7.000 euro over het totaal te lenen bedrag, bij een Private Lease auto van zo’n 500 euro per maand kan het oplopen tot meer dan 70 mille wat je kunt besteden aan een huis!

    Verschillende opties naast elkaar leggen? Ga dan naar de private lease vergelijker op AutoWeek.

    Moet ik nu wel of niet kiezen voor een Private Lease auto?

    Weeg bovenstaande feiten zorgvuldig af. Bepaal hoe belangrijk een auto voor je is. Maak ook van tevoren een calculatie om uit te rekenen hoeveel je kwijt bent met een gebruikte auto en hoeveel het kost als je kiest voor Private Lease.