Je hebt de term vast al eens gehoord: grijs kenteken. Maar een andere kleur kenteken dan standaard geel, wit (aanhangers en fietsendragers), lichtblauw (taxi’s), donkerblauw (oldtimer) of groen (handelaren) kom je op een auto niet tegen. Wat is een grijs kenteken dan? En wanneer mag je met een grijs kenteken rijden? Lees hier hoe je als ZZP’er of ondernemer kunt profiteren van dit speciale kenteken – mits je aan de voorwaarden voldoet.

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is, ondanks wat de naam doet vermoeden, gewoon geel van kleur. Het enige verschil met andere kentekens is, dat de eerste of enige letterreeks op deze kentekens altijd met een B of V begint. De rest van de letters zijn dezelfde als die op ‘gele’ (standaard) kentekens van personenauto’s. Voor ondernemers en ZZP’ers kan dit grijze kenteken aantrekkelijke financiële voordelen bieden. Er zit echter een addertje onder het gras, want de Belastingdienst stelt strikte eisen waar je aan moet voldoen.

Waarom heet het een grijs kenteken?

Aangezien de kleur van het grijze kenteken gewoon geel is, is het begrijpelijk dat de naam nogal verwarrend is. Die naam komt echter niet uit de lucht vallen. In het verleden, toen het kentekenbewijs nog uit drie (papieren) delen bestond, was kentekenbewijs deel I bij het grijze kenteken namelijk grijs van kleur.

Wanneer krijgt een auto een grijs kenteken?

Als je om je heen kijkt, zul je zien dat vrachtwagens en bestelwagens zo’n grijs kenteken voeren. Ook pickups en sommige andere voertuigen kunnen een grijs kenteken hebben. Al deze auto’s moeten, om een grijs kenteken te kunnen voeren, aan bepaalde voorwaarden voldoen. De exacte voorwaarden hangen af van het type voertuig. Per type voertuig worden de voorwaarden uitgelegd op de website van de Belastingdienst.

Wanneer mag je een grijs kenteken rijden?

Iedereen mag in principe in een auto met grijs kenteken rijden, maar om de voordelen te genieten van een grijs kenteken (waarover hieronder meer), dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo moet je ondernemer zijn en een btw-nummer hebben. De auto in kwestie moet bovendien voor minimaal tien procent zakelijk gebruikt worden. Zet je dus een auto met grijs kenteken op de zaak en kun je niet aantonen dat je deze voldoende zakelijk gebruikt, dan kun je niet gebruikmaken van de voordelen.

Wat voor voordelen biedt een grijs kenteken?

De voordelen van een auto met grijs kenteken zijn interessant. Zo betaal je bij aanschaf van de auto geen BPM. Dat scheelt direct al duizenden euro’s. Daarnaast betaal je een vast, laag tarief in de mrb (wegenbelasting), ook als je een – doorgaans veel duurdere – dieselauto rijdt.

Wat zijn de nadelen van een grijs kenteken?

Nadelen zijn er ook. Wil je met de auto op vakantie of rijd je voor je werk vaak de grens over, weet dan dat je in Duitsland op sommige dagen en in sommige situaties niet met een bestelauto mag rijden. Nog een nadeel doet zich voor als je binnen vijf jaar de onderneming opdoekt of de auto aan een particulier verkoopt. In deze gevallen moet je alsnog BPM betalen.

Wat gebeurt er als ik als particulier met grijs kenteken rijd?

Voor een particulier is het grijze kenteken minder aantrekkelijk dan voor een ondernemer. Toch heb je alsnog enkele voordelen. Zo betaal je een (licht) gereduceerd tarief voor de wegenbelasting. Ook de rest-BPM, die normaal pas na 17,5 jaar volledig is afgeschreven, hoef je bij een auto vanaf vijf jaar niet meer te betalen. Ben je gehandicapt en rolstoelgebonden? Dan kun je aanspraak maken op een speciale regeling, waarbij je hetzelfde gereduceerde belastingtarief betaalt als ondernemers.

Auto met grijs kenteken kopen?

Op zoek naar een auto met grijs kenteken? Ontdek tussen onze occasions de verschillende bedrijfswagens en pickups en kijk welke aan jouw eisen én die van de Belastingdienst voldoet.