Rijbewijs verlopen: mag je dan nog autorijden?

Ondanks dat je vanuit de overheid een bericht krijgt dat je je rijbewijs verlopen is en je deze moet verlengen, kan het soms zijn dat je dit bericht mist. Of dat het er simpelweg bij in schiet. Maar mag je dan nog wel autorijden?

Je mag niet de weg op

Als je rijbewijs verlopen is, mag je niet auto rijden en ben je niet verzekerd. Je riskeert ook een boete. Maar maak je een ongeluk terwijl je een ongeldig rijbewijs hebt? Dan zijn de schadekosten voor jouw rekening. Uiteraard de kosten van je eigen auto, maar ook die van de tegenpartij. En stel dat degene die aanrijdt blijvend invalide blijft, dan kan de persoonlijke schade zomaar oplopen tot tienduizenden euro’s. En daar wil je uiteraard niet ook verantwoordelijk voor zijn.

Mag je wel een autoverzekering afsluiten zonder geldig rijbewijs?

Is je rijbewijs verlopen, maar je moet toch je auto verzekeren? Dan kun je bij een aantal verzekeraars toch een autoverzekering afsluiten. Voorwaarde is wel dat je kunt bewijzen dat je een afspraak hebt staan om je rijbewijs te verlengen. Verzekeraars willen vaak een rijbewijs zien van de eigenaar. Anders gaan ze er vanuit dat iemand anders in je auto rijdt en kunnen ze het risico niet inschatten.