Private lease is tegenwoordig flink in opkomst. In 2021 kozen 231.000 automobilisten om een private-leasecontract af te sluiten. Dat is flink meer dan vijf jaar ervoor, toen de teller nog bleef steken op 64.000. Maar wat is private lease precies – en is het wat voor jou? Om deze vragen te beantwoorden, zetten we de belangrijkste kenmerken van private lease voor je op een rij.

Wat is private lease?

In navolging van zakelijke (operational) lease, werd het concept private lease in het leven geroepen. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen beide leasevormen:
 • - Je betaalt een vast, vooraf overeengekomen maandelijks bedrag.
 • - In ruil voor dat maandelijkse bedrag rijd je de auto van jouw keuze voor een vooraf afgesproken periode (vaak twee, drie of vier jaar).
 • - Met dat maandelijkse bedrag zijn je verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en afschrijving gedekt.
 • - Zaken als winterbanden, bepaalde accessoires en vervangend vervoer kun je (tegen een hoger maandbedrag) eveneens meenemen in het leasecontract.
 • - Incidentele kosten als eigen risico bij schade, parkeerkosten, verkeersboetes en brandstof zijn niet meegenomen in het leasebedrag.
 • - In tegenstelling tot bij zakelijke lease, geldt bij private lease geen bijtelling voor privégebruik.

Voordelen van private lease

Hierboven kon je al enige voordelen herkennen van deze vorm van autorijden. We zetten ze hier nog een keer voor je op een rij:
 • - Je hoeft geen grote investering te doen om een auto te kopen.
 • - Door het vaste maandbedrag weet je altijd waar je aan toe bent.
 • - Over het algemeen is de auto allrisk verzekerd, dus ben je gedekt bij schades.
 • - Aan het eind van de termijn zit je niet ‘opgescheept’ met een auto die je moet verkopen of inruilen.

Nadelen van private lease

Er kleven echter ook nadelen aan deze manier van autorijden. Wees je bewust van de volgende zaken:
 • - Over het algemeen is het maandelijkse leasebedrag hoger dan wat je kwijt bent aan het bezit van een auto.
 • - Je zit vast aan de vooraf afgesproken termijn. Vervroegd beëindigen kan, maar dan betaal je een (hoge) afkoopsom.
 • - Vooraf moet je inschatten hoeveel kilometers je rijdt. Ga je over deze kilometers heen, dan komen er kosten bij. Blijf je (ruim) onder deze kilometers, dan betaal je onnodig te veel.
 • - Je mist bepaalde vrijheden, zoals de auto kunnen uitlenen of iets aan de auto kunnen veranderen, bij private lease.
 • - Aan het eind van de leasetermijn wordt de auto gecontroleerd op zogenaamde niet-acceptabele schades. Voor deze schades betaal je een eigen risico.
 • - De auto is ook aan het eind van je leasecontract niet van jou. Je zult dus weer op zoek moeten naar een andere auto.
Hieronder beschrijven we nog twee nadelen wat uitgebreider.

Private lease van grote invloed op je BKR-registratie

Private lease is een financiële verplichting op lange termijn en wordt dus geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Waar voorheen slechts 65 procent van het leasebedrag werd geregistreerd, wordt nu het volledige leasebedrag (dus het maandbedrag vermenigvuldigd met het aantal maanden van de looptijd) geregistreerd. Dit heeft ingrijpende gevolgen op je maximale leencapaciteit. Laat je dus goed informeren als je van plan bent (binnenkort) een hypotheek af te sluiten!

Private lease kan ten koste gaan van schadevrije jaren

Heb je een autoverzekering op je naam gehad en hiermee schadevrije jaren opgebouwd? Deze schadevrije jaren staan geregistreerd in een centraal systeem waar alle verzekeraars toegang toe hebben. Zo’n registratie blijft drie jaar geldig. Daarna komen de schadevrije jaren te vervallen. Het is bij private-leasecontracten vaak zo dat de verzekering niet op naam staat van de bestuurder. Je bouwt dus geen extra schadevrije jaren op. Duurt je contract drie jaar of langer? Dan ben je ook eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt. Check dit dus bij de leasemaatschappij!

Kopen of private leasen: wat past bij jou?

Zoals bij veel zaken, is er geen sprake van ‘goed’ of ‘fout’. Het ligt maar net aan je situatie of je beter kunt kopen of private leasen. Heb je plannen om een (ander) huis te kopen, voldoende eigen vermogen om een auto te kopen en/of veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan is een auto kopen onderaan de streep waarschijnlijk voordeliger – zeker een jonge occasion die al zijn grootste afschrijving heeft gehad. Heb je geen verhuisplannen en geen eigen vermogen dat je wilt of kunt aanspreken? Dan is private lease wellicht de betere keus voor jou.