Hoeveel wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) moet ik betalen?

Voor vrijwel elke auto op fossiele brandstof moet je wegenbelasting (officieel: motorrijtuigenbelasting) betalen. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. De belastingdienst heeft hier een motorrijtuigenbelasting-pagina voor waarop je een aantal vragen beantwoordt en vervolgens ziet hoeveel je per kwartaal gaat betalen. Als je dit betaalt per automatische incasso, wordt maandelijks een derde van dit kwartaalbedrag afgeschreven. Hoeveel dit is, moet je dan weer zelf berekenen door het kwartaalbedrag door drie te delen – het moet natuurlijk niet te eenvoudig worden. Maar hoe bereken je hoeveel wegenbelasting je moet betalen? Dat lees je hier.

Vooraf

De regelgeving op het gebied van wegenbelasting is geregeld aan verandering onderhevig. Het kan daarom zijn dat genoemde feiten op deze pagina, zoals bedragen, niet meer actueel zijn. Check altijd de motorrijtuigenbelasting-sectie op de website van de belastingdienst om zeker te zijn van de laatste regels. Zelf wegenbelasting berekenen? Je kunt de wegenbelasting berekenen op twee manieren: via de motorrijtuigenbelasting-pagina van de belastingdienst of via de berekeningstool van AutoWeek. Het werkt heel eenvoudig. Vul de vereiste velden in en je krijgt direct te zien hoeveel je moet betalen.

Wegenbelasting: waarvan afhankelijk?

Hoeveel wegenbelasting je uiteindelijk maandelijks (automatisch) of per kwartaal (handmatig) betaalt, is afhankelijk van de volgende factoren:of je wel of niet in Nederland woonachtig ben, om welk soort motorrijtuig het gaat, of dit motorrijtuig uitsluitend op elektriciteit of waterstof rijdt, in welke provincie je woont, op wat voor soort brandstof het motorrijtuig rijd, of (in het geval van diesel) de fijnstoftoeslag van toepassing is en tot welke gewichtsklasse het motorrijtuig behoort.

Deze vragen vind je ook op de motorrijtuigenbelasting-pagina van de belastingdienst. Uiteraard kan het aantal vragen verschillen op basis van de antwoorden die je invoert. Zo hoef je bijvoorbeeld geen provincie te selecteren als je hebt aangegeven niet in Nederland te wonen. Heb je aangegeven dat je auto volledig op elektriciteit of waterstof rijdt? Dan ben je na die vraag klaar met invullen.

Wegenbelasting berekenen: houd de gegevens erbij

Zoals je hierboven al ziet, heb je wat gegevens van de auto nodig om de wegenbelasting te berekenen. Houd daarom je kentekenbewijs (als je de auto al bezit) of de advertentie van de auto (als je de auto op het oog hebt) bij de hand. Daarin vind je als het goed is deze gegevens allemaal terug. Goedkoopste en duurste provincie wegenbelasting Je zag het hierboven al: gek genoeg wordt de wegenbelasting ook nog eens bepaald door waar je woont. Groningers hebben de meeste pech, want daar zijn de tarieven het hoogst. Woon je in Noord-Holland? Dan hoef je het minst af te rekenen. En die verschillen kunnen aardig oplopen. Zo betaal je voor een benzineauto die rond de 1.700 kilogram weegt in Groningen jaarlijks €136 meer wegenbelasting dan in Noord-Holland. Andere relatief goedkope provincies zijn Utrecht, Limburg en Noord-Brabant, terwijl Gelderland, Drenthe en Zuid-Holland aan de duurdere kant zitten. De rest valt er tussenin.

Wegenbelasting benzine

Voor een auto op benzine moet je alle gegevens van het motorrijtuig bij de hand houden. Hoeveel wegenbelasting je uiteindelijk voor een auto op benzine betaalt, is afhankelijk van het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. Hoe lichter de auto, hoe minder je uiteindelijk kwijt bent.

Wegenbelasting elektrische auto of waterstofauto

De wegenbelasting van een elektrische auto of waterstofauto berekenen gaat op de motorrijtuigenbelasting-pagina van de belastingdienst lekker snel. Vul je namelijk bij vraag drie in dat je motorrijtuig volledig elektrisch of door waterstof is aangedreven, dan krijg je te zien dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Zo worden het gebruik van de elektrische auto en waterstofauto extra gestimuleerd.

Wegenbelasting hybride auto

In ieder geval tot en met 2024 genieten eigenaren van een plug-in hybride auto (PHEV) belastingvoordeel: ze krijgen 50% korting op de wegenbelasting. Voorwaarde is wel, dat de hybride auto maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. Bovendien geldt dit voordeel niet voor elk type hybride auto: eigenaren van een stekkerloze mild hybrid (MHEV) of full hybrid (HEV) vallen buiten de boot.

Wegenbelasting diesel (met en zonder fijnstoftoeslag)

De reden dat een dieselauto alleen aantrekkelijk is bij een hoger jaarkilometrage zit hem in de wegenbelasting op diesel. Die is aanzienlijk hoger. Bijvoorbeeld: iemand woont in Gelderland en heeft een personenauto die 1.500 kilogram weegt. Zou deze auto op benzine rijden, dan betaalt de eigenaar per kwartaal €232. Gaat het om een auto op diesel, dan bedraagt de wegenbelasting elke drie maanden €439. Is de fijnstoftoeslag van toepassing, dan wordt dit zelfs €505. Rijd je genoeg kilometers per jaar, dan weegt de lagere literprijs van diesel echter op tegen de hogere belasting.

Wegenbelasting LPG, LPG-G3 en aardgas

De wegenbelasting voor een auto op gas wordt door de belastingdienst onderverdeeld in twee categorieën: “LPG3 en Aardgas” en “LPG en overige”. In beide gevallen ben je duurder uit dan bij benzine. Bij een hoger jaarkilometrage kunnen de brandstofkosten per kilometer echter opwegen tegen de hogere belasting. De benzineauto uit het eerder genoemde voorbeeld die €232 per kwartaal kost, zou €341 per kwartaal kosten als hij op LPG-G3 of aardgas zou rijden. Zit er een oudere LPG-installatie in, of tank je een andere brandstof dan hierboven? Dan mag je vier keer per jaar €463 naar de belastingdienst overmaken.

Uitzonderingen wegenbelasting

Naast de hybride auto, elektrische auto en waterstofauto zijn er nog enkele andere voertuigen die belastingvoordeel genieten. We bespreken ze hieronder.

Wegenbelasting grijs kenteken

Auto’s op grijs kenteken (bedrijfswagens) betalen een aangepast tarief, mits ze voldoen aan de voorwaarden voor een bestelauto voor ondernemers. Zo moet je ondernemer met btw-nummer zijn, moet de auto op jouw naam staan en moet deze voor meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers worden ingezet voor je onderneming. Daarnaast moet de auto voldoen aan de eisen aan ombouw en inrichting die de belastingdienst stelt voor je auto. Je krijgt automatisch de vastgestelde korting op de wegenbelasting. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, kun je zelf berekenen op de motorrijtuigenbelasting-pagina.

Wegenbelasting oldtimer

Heb je een personenauto, bestelauto, vrachtauto, autobus of motor die minimaal veertig jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen? In dat geval spreken we van een oldtimer. Oldtimers zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Is jouw benzineauto vóór 1988 voor het eerst in gebruik is genomen? Dan zit je in een zogeheten overgangsregeling. Je betaalt tot 2027 slechts een kwart van de wegenbelasting met een maximum van €120 per jaar.

Geheel of deels vrijgestelde voertuigen

Er zijn nog enkele bijzondere voertuigen geheel vrijgesteld van wegenbelasting. Dit zijn: motorrijtuigen van de politie en brandweer, (dieren)ambulances, lijkauto’s, vuilniswagens, kolkenzuigers, straatveegwagens & motorrijtuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen.

Het is bovendien mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor een taxi of motorrijtuig met buitenlands kenteken. Voor een personen- of bestelauto met rolstoelinstallatie kun je gedeeltelijke vrijstelling aanvragen. Over het extra gewicht van de rolstoelinstallatie wordt dan geen wegenbelasting berekend. De voorwaarden voor deze en andere regelingen kun je vinden in het gedeelte over motorrijtuigenbelasting op de website van de belastingdienst.