Schade aan je auto door vandalisme: hoe zit het met je verzekering?

In 2018 werden er dagelijks 89 gevallen van autovandalisme gemeld (CBS). Dat betekent dat er elk kwartier een auto met opzet beschadigd wordt. Erg vervelend, maar vooral wie gaat die schade betalen?

Vandalisme-schade en je autoverzekering

Als je auto beschadigd is door vandalisme dan krijg je alleen een vergoeding van je verzekeraar als je een allrisk-dekking hebt. Heb je een beperkt casco dekking? Dan kan het zijn dat je onder bepaalde voorwaarden ook verzekerd bent bij ruit- of brandschade door vandalisme. Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan moet je de schade zelf betalen.

Wel of niet schade claimen?

Toch is het goed om altijd even te kijken of je de schade aan je auto wel moet claimen. Bij het claimen trekt de verzekeraar vaak vijf schadevrije jaren in en dat kan een behoorlijke invloed hebben op de premie. Is je zijspiegel beschadigd of gestolen? Dan kan het vaak voordeliger zijn om dit zelf te betalen. Zie hier een rekenvoorbeeld van het wel of niet claimen van autoschade.

Gevallen autovandalisme verschilt per gemeente

In heel 2018 waren er 32.795 gevallen van autovandalisme. Maar dit is niet in elke gemeente hetzelfde. De gemeenten Rotterdam, Haarlem, Amsterdam, Eindhoven en Den Haag hebben de hoogst aantal gevallen van autovandalisme. Maar in de provincie Drenthe valt het relatief gezien mee. Benieuwd hoe dit bij jou in de buurt is? Bekijk hier de autovandalismekaart.