Vakantie? Ready voor je roadtrip in 5 stappen!

Jij bent er helemaal klaar voor, je vrienden staan te trappelen en de cocktails wachten je al op in de Spaanse zon. Maar is je auto ook al voorbereid op de roadtrip van deze zomer?Sterker nog, ben jíj al voorbereid op de Zwarte Zaterdagen deze maand? Loop voor vertrek nog even snel deze vijf punten na, dan ga je in ieder geval goed voorbereid het avontuur tegemoet!

1. Check de vloeistoffen

Of laat het even controleren. Breng je auto even naar de werkplaats (vaak ben je welkom voor een snelle, voordelige zomercheck) en vraag of de monteur het niveau van de motorolie, de koelvloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtigingsolie en de ruitenwisservloeistof wil nakijken en bijvullen. Laat hem of haar ook even checken of alle slangetjes nog goed vast zitten. Als dat soort zaken geregeld is, ga je toch een stuk geruster op weg.

2. Check de bandjes

Sowieso is het verstandig om elke maand de spanning in je banden te controleren. Is zo gepiept bij je plaatselijke tankstation en scheelt je brandstof en ongewenste slijtage. Let op: ga je met een volgeladen auto op pad? Dat vraagt om een hogere bandenspanning dan normaal! Hoe hard moet je ze precies oppompen? Vaak staat het juiste getal (in bar of PSI) in je tankklepje of in je instructieboekje.

3. Check de lokale regels

Dan voorkom je tenminste dat je in Frankrijk of Spanje met een mond vol tanden staat. Zo is het in het land van de stokbroden, Chardonnay en soleil verplicht om een alcoholtester in je auto te hebben, maar ook gele veiligheidshesjes moeten binnen handbereik liggen voor het geval je stil komt te staan. Zoek het even uit voor vertrek en je blijft – ook op de vluchtstrook – vriendjes met de Gendarmerie.

4. Check je bagage

Niet alleen is het handig om te controleren of je alle belangrijke summer gear hebt ingepakt, we raden je ook aan om niet te veel overbodige spullen mee te nemen. Je auto mag wettelijk gezien maar een bepaald aantal kilo’s meezeulen (check de hoeveelheid in je instructieboekje) en veel gewicht heeft heel wat nadelen: je auto gaat meer verbruiken, zal minder lekker rijden en maakt zelfs een grotere kans om eerder om te vallen – bijvoorbeeld als je plotseling moet uitwijken. Ook al ga je niet als backpacker op reis, hanteer wel hun belangrijkste regel: travel light!

5. Check: vergeet je EHBO-setje niet!

Het is een open deur, maar zorg dat je een complete set aan boord hebt om Eerste Hulp te kunnen verlenen. Pleisters, jodium, pijnstillers, verband: je wilt er niet aan denken terwijl je luid meezingend richting Costa vertrekt, maar een gewaarschuwd mens gaat toch écht lekkerder op vakantie…

Tot zover onze meest prangende tips. Hiermee moet het goedkomen dus top die brandstoftank af, schuif je hipste montuur op je neus, zet een fles ijskoud water in je bekerhouder en op naar de zon. Fijne vakantie!