Olie smeert je motor en is voor de motor dus van levensbelang. Oliedruk is nodig om de olie binnen de motor te transporteren naar de plaatsen die behoefte aan smering hebben.

De motor gaat onherroepelijk stuk, als er minder dan de minimaal toegestane hoeveelheid olie in de motor is (meestal: te lang niet gecontroleerd) of als de oliedruk is weggevallen (motordefect).

Controleer de oliedruk tijdens het rijden Auto’s hebben meestal geen oliedrukmeter meer maar een oliedrukcontrolelichtje (met een oliekannetje als pictogram). Dat gaat pas branden bij een bepaalde minimumdruk. Die is prima voor een stationair draaiende motor, maar te laag als flink wordt gasgegeven. Als dat lichtje opflikkert moet je dus razendsnel reageren:

  1. Laat direct het gaspedaal los om de motor te ontlasten.
  2. Stop zo snel als veilig is aan de kant van de weg.
  3. Zet de motor af.
  4. Zie je een oliespoor? Rijd dan niet meer verder.
  5. Of is het olieniveau gewoon te laag? Dan volstaat bijvullen.

Brandend lichtje in een bocht Zie je in een lange bocht (bijvoorbeeld op een klaverblad) het oliedrukcontrolelichtje opflikkeren? Bijna zeker dat de motor gewoon te weinig olie heeft. Gebrek aan preventief onderhoud dus. Rijd dan voorzichtig (goed dat controlelichtje in de gaten blijven houden) naar het eerstvolgende pompstation en vul minimaal een liter olie bij.

Lees verder voor een overzicht van alle mogelijke brandende lampjes.