Met de winter op komst is het tijd om ook je auto klaar te maken. Het laten plaatsen van winterbanden is één van de activiteiten, maar er is meer. We geven je zeven adviezen om goed de winter door te komen.

1. Geef je accu aandacht Accu’s overlijden altijd als de nood het hoogst is en de temperatuur het laagst. Vervang een accu na 3 tot 4 jaar preventief. Laat eventueel een accudiagnose uitvoeren.

2. Controleer je koelvloeistof Als koelvloeistof bevriest, kan het je je motor kosten. Bedenk dus of de koelvloeistof nog voldoende antivries bevat om ook ver onder nul vloeibaar te blijven. Ga na wanneer de koelvloeistof voor het laatst is vervangen en dus niet alleen is bijgevuld met puur leidingwater. Vul zo nodig bij.

3. Vul het ruitensproeierreservoir aan Het reservoir van de ruitensproeier moet gevuld zijn met ruitensproeiervloeistof die van voldoende antivries is voorzien om de vloeistof ook bij strenge vorst niet te laten bevriezen. Zorg ervoor dat de sproeieropeningen niet verstopt zijn.

4. Reinig de portierrubbers Voorkom bevriezing van portierrubbers door deze schoon en vooral droog te houden. Voorbehandeling met siliconenspray of talkpoeder voorkomt veel ellende. Vergeet de achterklep niet.

5. Haal slotspray in huis Mochten je sloten bevroren raken, dan is slotspray het beste medicijn. Bewaar die uiteraard niet in de auto zelf.

6. Was de auto Het wassen van de auto (vooral het vuil wegspuiten) kan van nut zijn. Met name lichtmetaal heeft een aversie tegen pekel. Belangrijk: was je auto niet bij temperaturen onder nul. Anders loop je het risico dat handremkabels en portierrubbers bevriezen.

7. Denk aan je buitenspiegels Schakel bij strenge vorst de automatische inklapfunctie van de buitenspiegels uit. Zo voorkom je dat die vastvriezen en onbruikbaar worden.

Altijd handig Leg behalve wat nuttig gereedschap ook een sleepkabel en startkabels in de auto. Daarnaast is een overwinteringspakket geen overbodige luxe. Een paar oude slaapzakken en een doosje theelichtjes (vergeet de lucifers niet) kunnen je auto flink opwarmen als je stilstaat langs de weg.