Een vervelend probleem bij parkeren is dat je afhankelijk bent van het gedrag van anderen. Misschien beheers je zelf het kunstje feilloos en maak je nooit schade. Maar dan nog ben je vrijwel gedwongen om ‘defensief’ te parkeren - alleen om te voorkomen dat anderen tegen jouw auto aanbotsen. Tien tips!

Oefening baart kunst Vind je parkeren lastig, neem de tijd voor enige training op een afgelegen plek. Ook aan te raden als je net een nieuwe auto hebt gekocht! Vraag iemand om buiten de auto mee te kijken.

Haast en spoed Rustig blijven, ga nooit haastig inparkeren. De meeste parkeerschades gebeuren wanneer je gehaast bent.

Locatie locatie locatie Neem je tijd om een geschikte parkeerplek te zoeken. Met geschikt bedoelen we: ruim en voldoende tussenruimte ten opzichte van andere auto’s. Zo voorkom je dat iemand anders bij het instappen zijn portier tegen je carrosserie aangooit.

Parkeer nooit op een hoek Allereerst is het gewoon verboden om binnen 5 meter van een hoek te parkeren, maar je loopt ook een extra risico. Wanneer iemand de bocht te krap neemt, is de kans groot dat men jouw auto schampt.

Help? Schaam je niet om bij een moeilijk inparkeergeval je medepassagier te vragen om even van buitenaf mee te kijken. Veel auto’s hebben naar achteraan weinig of geen zicht en niet iedereen heeft parkeersensoren!

Spiegeltje spiegeltje Als je omklapbare buitenspiegels hebt, aarzel niet om deze in te klappen. Een fietser of zelfs een voetganger kan al een hoop schade aanrichten.

Ben ik in beeld? Als het even kan, parkeer dan in het zichtveld van een bewakingscamera. Werkt prima als preventie tegen diefstal!

Parkeersensoren Gebruik gerust moderne techniek om parkeerongelukjes te voorkomen. Probleempje: je went al heel gauw aan het gemak van waarschuwende piepjes of camerabeelden.

Laat de auto ook een keertje thuis. Wie met het OV reist of regelmatig de fiets pakt, loopt nooit tegen parkeerschades op. Een beetje een dooddoener, maar wel een kern van waarheid. Denk er zo nu en dan dus eens aan - bijvoorbeeld als je in de binnenstad wilt gaan winkelen.