Een autodief kan elke auto stelen waar hij zijn zinnen op zet. Zijn achilleshiel: een autodief heeft haast, het moet dus snel gaan. Maak het hem dus niet te gemakkelijk!

Rijklaar – neem maar mee!

Laat om te beginnen nooit je sleutels in het contact zitten. De auto onbeheerd achterlaten met lopende motor (om het interieur alvast op te warmen?) is ook vragen om moeilijkheden. Laat je auto ook niet met geopende ramen achter.

Slim parkeren

Als je een garage hebt, gebruik die dan ook altijd. Parkeren op je oprit is altijd beter dan gewoon op straat, zeker als er een hek voor zit. Als je toch op straat moet parkeren, doe dat dan bij voorkeur in het licht waar hij goed zichtbaar is!

Sleutels goed opbergen

Moderne auto’s zijn niet meer zo gemakkelijk te stelen zonder sleutel, daarom gaan dieven nu vaak op zoek in je huis naar je sleutels. Bewaar ze dus niet op een al te opzichtige plek. Misschien moet je dat schaaltje in de hal toch maar even elders neerzetten.

Overigens kan een goede inbraakbeveiliging of een luide hond veel ellende voorkomen.

Preventiesystemen Een beetje dief schrikt niet van een alarmsysteem, maar het bemoeilijkt wel zijn werk en kost dus extra tijd. Bovendien word je zo soms eerder gewaarschuwd en kan je dus ook eerder ingrijpen. Overweeg eventueel een goedkoper alternatief in de vorm van een hoofdstroomschakelaar op een ‘geheime’ plek, zoals die ook in de autosport wordt gebruikt. Ook hiervoor geldt: het kost de dief extra tijd die hij niet heeft.

Een andere handige toevoeging is een GPS-tracker, hiermee kan je auto worden gevolgd en eventueel worden opgespoord.

Verzekeren tegen diefstal

Diefstal is meestal gedekt via een WA Plus- of een All-Risk-verzekering. Een verzekeringsmaatschappij kan eisen dat je auto is voorzien van een deugdelijk alarmsysteem en/of GPS. Meestal krijg je de nieuwwaarde vergoed als de auto minder dan één jaar oud is.