Zelfs bij de beste stuurlui mislukt het achteruit inparkeren wel eens en komt de band van de auto per ongeluk in aanraking met de stoeprand. Dan moet je kiezen. Je kan een nieuwe poging wagen, maar kan ook stug doorzetten. Wat is wijsheid?

Onder het omhulsel van een band bevindt zich het karkas. Dat is een soort skelet, waardoor de band de nodige stijfheid heeft om te kunnen functioneren. Onder het bandenrubber kan er heel wat stuk gaan, meestal zonder dat je er iets van ziet.

Zo houd je de banden heel

Blijf tijdens het inparkeren zo veel mogelijk uit de buurt van stoepranden. Als een band tegen een stoeprand aanschuurt, duwt de stoeprand als het ware tegen de zijkant van die band. Hierdoor kan de structuur van de band worden beschadigd. Bovendien is dit slecht voor de uitlijning van de auto zelf. Parkeer je auto altijd zodanig, dat de banden met hun contactvlak ofwel geheel op de stoep ofwel geheel op de weg. Kan je een stoeprand echt niet vermijden? Dan moét je er dus met je auto wel even tegenop. Doe dat dan zo langzaam mogelijk (zonder de koppeling te overbelasten) en onder een zo groot mogelijke hoek, zodat een zo groot mogelijk gedeelte van de band als kreukelzone kan dienen. Bovendien loop je zo minder kans dat je de velgrand beschadigt.