Stel dat je met je auto naar Engeland moet. Dat wordt dus rijden op de linker weghelft. Waar moet je aan denken? Met onze tips rijd je een stuk zelfverzekerder op de Engelse wegen.

Kijk eens wat vaker in je rechterspiegel

Oefen eerst in Nederland in het gebruik van de binnenspiegel in combinatie met de rechterbuitenspiegel.

Een stukje tape doet wonderen

Plak een zwart stuk tape aan de binnenkant van de voorruit, vlak boven je gezichtsveld. Dat irriteert je als bestuurder zodanig, dat je er steeds aan herinnerd wordt dat je in Engeland rijdt.

Stel je koplampen af

In Europa zijn koplampen automatisch enigszins naar de rechterberm gericht. Vergeet dus niet je koplampen op linksrijdend verkeer af te stellen, anders verblind je iedereen. Daarvoor zijn lichtstraalrichters in de handel. Dat zijn kunststof stickers, die je op de reflector van je koplampen moet plakken.

Blijf altijd op je eigen weghelft

Engeland kent veel ‘holle wegen’, met blinde bochten en hellingen. Rijd dan altijd (ongeveer) op de linkerweghelft - ook als er geen tegenliggers zijn. Dan ben je in een noodsituatie minder geneigd om naar de (verkeerde) rechterkant te sturen.

Wacht met inhalen

Haal nog niet in, zolang je niet geroutineerd bent. Omdat je aan de 'verkeerde' kant van de auto zit, moet je je een behoorlijk eind op de verkeerde (rechter)weghelft wagen om een eventuele tegenligger te zien aankomen.

Vermijd rijden in het donker

In het donker heb je minder oriëntatiepunten en zie je sowieso minder dan bij daglicht. Probeer daarom gedurende de eerste dagen van je verblijf in Engeland zo min mogelijk 's nachts te rijden.

Kijk bij een kruising naar beide kanten

Kijk bij een afslag of een kruising altijd twee kanten op om te zien of de weg veilig is. Let bij het oprijden goed op dat je op de goede weghelft terecht komt. Voor je weet ben je een ghost driver!.

Neem alle tijd op rotondes

Engeland kent heel veel rotondes. Als je op een rotonde niet direct weet waar je heen moet, blijf dan gewoon op de middelste rijstrook in de rondte rijden totdat je dat wel weet.