Ben jij nog op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Wij geven je drie prachtige Europese wegen voor honderd procent autoplezier! Haarspeldbochten, bergen en prachtige zeezichten. Voor elk wat wils.

Transfăgărășan in Roemenië Deze 90 kilometer lange weg brengt je van Pitești naar Sibiu, dwars door de zuidelijke Karpaten. Het hoogste punt van de route ligt op 2.042 meter, hiermee is het de tweede hoogste bergpas in Roemenië. Deze route zit vol haarspeldbochten, steile afdalingen en prachtige watervallen. Jeremy Clarkson noemde deze weg tijdens een aflevering van ‘Top Gear’ zelfs “the best road in the world!” Het kan in het weekend erg druk zijn op deze bergpas, doe je zelf een plezier en kies een weekdag uit voor je road trip.

Tip: Op de route vind je ook de ruïne van het échte kasteel van Vlad Tepes, Poenari Castle. Deze Roemeense prins was de grote inspiratie van Bram Stoker voor zijn boek ‘Dracula’. Om de ruïne te bereiken moet je wel 1400 trappen nemen; het fantastische uitzicht maakt echter veel goed!

Causeway Coastal Route in Noord-Ierland Gek op ‘Game of Thrones’? Dan is dit zeker een aanrader! Deze 310 kilometer lange kustweg brengt je van Belfast naar de tweede grootste stad van het land, Londonderry. Wat mag je verwachten op deze rit? Allereerst de geweldige en ruige kustlijn, pittoreske vissersdorpjes en talrijke locaties die je herkent uit ‘Game of Thrones’. Eén van de absolute hoogtepunten is Giant’s Causeway: een rotsformatie die 60 miljoen jaar geleden ontstond na een vulkaanuitbraak. Volgens lokale legendes zijn de hoekige stenen echter gevormd door ruziënde reuzen.
Op de route zit ook de oudste whiskystokerij van Ierland, de ‘Old Bushmills Distillery’. Ontdek hoe whisky wordt gemaakt tijdens een rondleiding of ga lekker proeven in één van de lokale bars.

De Amalfikust Deze Italiaanse weg bevindt zich aan de zuidelijke kant van het Sorrento schiereiland, onder Napels. De Amalfikust staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van Unesco, reden genoeg dus voor een road trip door dit prachtige mediterrane landschap. De weg slingert langs steile kliffen, heuvelterrassen met pastelkleurige dorpjes en mooie uitzichten over de Tyrreense Zee. Hoogtepunten zijn Salerno, Ravello en Amalfi.
Ravello staat bekend als één van de meest romantische plekken in Italië; neem dan ook ruim de tijd om hier op verkenning te gaan. Bezoek zeker Villa Rufolo; deze villa werd gebouwd in de middeleeuwen en talrijke koningen verbleven in de loop der jaren op deze prachtige plek. Ook Richard Wagner logeerde hier een tijdje en werkte er aan zijn opera ‘Parsifal’. Houd wel rekening met de drukte in de zomermaanden en de Italiaanse rijstijl op deze smalle wegen. Avanti!