Zelfs met een strak afgemeten budget kun je nog steeds een solide occasion kopen waar je jarenlang plezier aan beleeft. Drie auto’s die hoog scoren op betrouwbaarheid, levensduur en kwaliteit.

1. Suzuki Alto (2002-2007) Gebruikte Alto’s waren vanwege hun betrouwbare karakter lange tijd nog stevig aan de prijs, maar de ruilhandel is door de invoering van de nieuwe Alto in 2009 aardig op gang gekomen. De Alto is een makkelijk, stabiel, wendbaar en relatief ruim autootje. Veel kilometers op de teller zijn geen bezwaar, want de Alto is een echte volhouder.

2. Chevrolet Matiz (1998-2010) Tot 2005 heet de Matiz nog gewoon Daewoo. Qua uiterlijk veranderde er daarna weinig aan: het bleef een sympathiek stadsautootje dat vooral in trek was bij vrouwen. De techniek die erin zit is niet vooruitstrevend, maar wel betrouwbaar. De Matiz is bovendien zuinig en door z’n lange looptijd zijn er veel in omloop, wat de prijs flink drukt.

3. Honda Civic (1995-2001) Met z’n lage dashboard en formidabele kuipvormige stoeltjes zit je als een koning in de Honda Civic. De levendige motor heeft er flink de gang in en is bovendien van een goede kwaliteit. Laat jezelf niet afschrikken door een hoog kilometeraantal, want dat kan de Civic prima hebben. Een aandachtspunt is roest, vooral bij de achterwielen wil het weleens prijs zijn.