4x4 is een term om een vierwielaangedreven auto mee aan te duiden. Een 4x4 systeem wordt daarom ook vaak een “four-wheel drive” genoemd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een systeem waarbij het motorvermogen op een gelijkmatige manier verdeeld wordt over alle vier de wielen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je meer grip zult hebben op een gladde ondergrond. De auto ligt veel stabieler op gladde, maar ook op onverharde wegen. Daarnaast loop je veel minder kans om vast te raken op bijvoorbeeld een onverharde weg in vergelijking met een voor- of achterwiel aangedreven auto omdat de kans groter is dat je een of meer wielen hebt die wel grip hebben.

Twee verschillende 4x4 systemen

4x4 auto’s zijn populair geworden door de authentieke terreinwagens zoals de bekende Willy’s Jeep, de Toyota Land Cruiser en diverse Land Rover modellen. Tegenwoordig zijn er veel meer 4x4 opties omdat veel SUV’s voorzien zijn van vierwielaandrijving. Daarnaast zijn er ook steeds andere modellen die optioneel kunnen worden voorzien van 4x4.

Hoewel 4x4 auto’s gegroepeerd worden onder de noemer vierwielaandrijving zijn er wel twee verschillende 4x4 systemen te benoemen. Naast een four-wheel drive optie kun je de keuze maken voor een all wheel drive.

Wat is four-wheel drive of 4WD?

Four-wheel drive (ook wel 4WD genoemd) is een term voor het authentieke 4x4 systeem. De voor- en achteras worden hierbij op dezelfde manier aangedreven waardoor alle wielen op dezelfde snelheid draaien. Dit heeft grote voordelen als je op lage snelheden rijdt of op een ruw of oneffen terrein. Dit 4x4 systeem is minder praktisch als je op de verharde weg op een redelijke snelheid een bocht aan het nemen bent. Om hier een beeld in te vormen, is het goed te weten dat als een “normale auto” een bocht maakt de buitenste wielen een veel grotere afstand moeten afleggen dan de binnenste wielen. Bij een four-wheel drive merk je dat de auto wat onrustiger wordt bij het nemen van dit soort bochten, zeker onder droge omstandigheden. Dit komt omdat de wielen met dezelfde snelheid draaien. Dit is dan ook de reden dat een moderne 4WD voorzien is van sensoren die ervoor zorgen dat de auto automatisch zal overschakelen naar een tweewielaandrijving en uiteraard andersom, als de weersomstandigheden extra tractie vereisen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Er zijn echter ook modellen waarbij dit handmatig moet gebeuren.

Wat is een all wheel drive (AWD)?

Een all wheel drive (AWD) is een 4x4 model waarbij de motor automatisch meer vermogen zal sturen naar de assen of de wielen die niet slippen. Dit betekent dat de wielen in verschillende snelheden kunnen draaien. Een AWD is een moderne 4x4 vorm en wordt dan ook vaak een elektronische vierwielaandrijving genoemd. Het grote voordeel van deze moderne aandrijvingssystemen is dat deze auto’s probleemloos op een verharde weg door de bocht kunnen in droge omstandigheden. Een AWD is meer een allround model. Het voordeel van de moderne all wheel drive modellen is dat de bestuurder zelf geen beslissingen hoeft te nemen over het inschakelen van het systeem. Het systeem zal deze keuze maken en is dusdanig ontworpen om het verlies van grip te detecteren en het vermogen sturen waar nodig is. AWD biedt een uitstekende rij hulp maar de echte offroad liefhebbers zullen de voorkeur geven aan 4WD omdat ze bij dit systeem meer het gevoel zullen hebben dat ze zelf de auto besturen.