Een accident avoidance system wordt ook wel een pre crash-systeem genoemd. Dit is een veiligheidsvoorziening in auto’s die speciaal zijn ontwikkeld om de impact van een verkeersongeval te verminderen of liever zelfs te voorkomen. Deze veiligheidsvoorziening kun je zien als een elektronische rijhulp waarbij er gebruik wordt gemaakt van sensoren en intelligente analyse om te bepalen of er een situatie ontstaan waarin een botsing zit aan te komen.

Het belang van een collision avoidance system

De term “accident avoidance system” is een vrij algemene benaming voor een geavanceerd veiligheidssysteem waar de autofabrikanten in veel gevallen een eigen benaming voor verzonnen hebben. Hierdoor kan het zijn dat je ook termen als automatic emergency braking system, collision avoidance system, intelligent (emergency) braking system en forward collision detection/alert zult tegenkomen. Hoe het systeem ook genoemd wordt: het belang van een collision avoidance system is groot. Dit komt omdat veel ongevallen worden veroorzaakt door of te laat remmen of het onvoldoende krachtig remmen. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat de bestuurder niet goed oplet of afgeleid is, slecht zicht of andere reden waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat. Een pre crash-systeem kan echter veel leed voorkomen.

Hoe werkt een accident avoidance system?

Een accident avoidance system is voorzien van camera’s en sensoren om de wegsituatie voor de auto te analyseren. Hierbij is er in eerste instantie sprake van een extra paar ogen op de weg. Het systeem zal immers constant tussen jouw auto en je voorganger bepalen in combinatie met het verschil in snelheid. Daarnaast zal het systeem monitoren als er obstakels op de route verschijnen. Als het snelheidsverschil tussen jouw auto en dat van je voorganger snel te klein wordt, zal het accident avoidance system jou een toon laten horen om je te attenderen. Dit zal ook het geval zijn als je met een vrij hoge snelheid een obstakel naderd en je nog geen corrigerende stuurbeweging hebt gemaakt.

Op het moment dat je geen reactie toont op het audio signaal, zal de auto en automatisch remsysteem in werking stellen om snelheid te verminderen. Daarnaast kunnen de eventuele noodstop hulpsystemen geactiveerd worden om de bestuurder te ondersteunen bij het maken van een noodstop. Hierdoor heeft de bestuurder de beschikking over alle beschikbare remkracht om de auto tot stilstand te brengen als hij of zij het rempedaal zo diep mogelijk indrukt. Uiteraard zal deze veiligheidsvoorziening de kans op een ongeval verkleinen of de impact hiervan flink kunnen reduceren.

Bij veel automodellen is een accident avoidance system een standaard veiligheidsvoorziening. Bij andere auto’s wordt dit optioneel aangeboden. Als je de mogelijkheid hebt om voor een accident avoidance system te kiezen bij de aankoop van je nieuwe auto, is dat zeker aan te raden!