












Citroën C4 Picasso VTi 120 Tendance|Verbr.Water|LeesAdvert.|Clima|PANO
2011173.224 km
Alle Citroën-modellen, van de oorsprong van het merk tot nu, vind je terug tussen onze Citroën occasions. Ook als je Citroën elektrisch moet zijn of juist lange afstanden op diesel moet rijden, helpen wij je met het vinden van de juiste auto voor de juiste prijs. Vind je perfecte volgende auto met onze hulp. Ontdek hier alles over Citroën occasions.
In meer dan een eeuw tijd heeft het Franse Citroën heel wat modellen op de markt gebracht. Veel van deze auto’s vielen (en vallen) op door hun eigenzinnige design en hoge mate van rijcomfort. Vooral in de vorige eeuw zaten Citroën-modellen bovendien vol met opmerkelijke noviteiten. Denk aan de verrassend minimalistische Citroën 2CV (of Eend), de Citroën DS (of Snoek) met zijn unieke veersysteem en vele andere bijzondere innovaties. Ook vandaag de dag springen Citroën occasions eruit dankzij hun vormgeving. Enkele Citroën-modellen om te bekijken:
Misschien niet het beste voorbeeld van uniek design, maar zeker een handig stadsautootje is de Citroën C1. Hij deelt veel genen met de kleinste modellen van Peugeot en Toyota om kosten te besparen. Het resultaat is een autootje met een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding.
Een maatje groter vinden we een zeer uitgesproken auto: de Citroën C3. Deze frivool ogende hatchback is er ook iets hoger op de pootjes. We spreken dan van een SUV die luistert naar de naam Citroën C3 Aircross.
Wie graag nog iets ruimer zit (of meer vervoert), is er de Citroën C4. Ooit begon de auto net als de C3 als hatchback, maar tegenwoordig is het in de basis een SUV. Wil je hem als MPV, dan zoek je op Citroën Grand C4 SpaceTourer.
De grootste SUV tussen de Citroën-modellen is de Citroën C5 Aircross. Wie hem liever als hatchback heeft, kiest voor de Citroën C5 X.
Personen- en bestelbussen staan ook op de prijslijsten van het Franse merk. Van klein naar groot heb je keuze uit de Citroën Berlingo, Citroën Jumpy, Citroën Jumper en Citroën SpaceTourer (zonder ‘C4’).
Tussen 2010 en 2015 werden verschillende markante Citroën-modellen met een typenaam met daarin de letters ‘DS’ (zoals van de beroemde Snoek) verkocht. Met modellen als de Citroën DS3, Citroën DS4 en Citroën DS5 verkocht het merk een hoogwaardiger alternatief voor respectievelijk de C3, C4 en C5. Inmiddels is DS echter als apart merk in de markt gezet. Alle DS’en van na 2015 behoren dus officieel niet tot de Citroën-modellen.
Heb je liever je tweedehands Citroën elektrisch? Dan zijn er al vanaf een aantrekkelijke prijs verschillende modellen. Het merk met de chevrons zou zichzelf niet zijn, als het niet een ludieke naamgeving voor de elektrische Citroëns had. Net als in de merknaam, is de ‘e’ die voor ‘elektrisch’ staat voorzien van een trema. Tussen deze elektrische modellen zijn er overigens twee uitzonderingen:
De Citroën AMI (de recente, niet de oude) is een bijzonder aaibaar autootje dat puur voor de stad is gemaakt. Met een AM-rijbewijs (bromfietsrijbewijs) mag je er al in rijden. Buiten de stad zul je vanwege de beperkte topsnelheid liever iets anders kiezen.
De Citroën e-Méhari komt nog van de tijd vóór de extra trema, maar is te leuk om over te slaan. Zijn plastic ruiten en cabriodak maken hem vrijwel ongeschikt voor het Nederlandse klimaat, maar deze cabriolet is een typisch bewijs dat Citroën zijn eigenzinnigheid nog niet verloren heeft.
Voor een elektrische SUV vink je de Citroën ë-C4 aan. Hij is stijlvol en stoot geen grammetje CO2 uit.
Dezelfde uitstoot produceert de Citroën ë-Berlingo die zowel op personen als op aanzienlijke vrachten kan worden ingericht.
Meer personen kun je kwijt in de grote Citroën ë-SpaceTourer. Wil je juist meer vracht versjouwen? Dan is de Citroën ë-Jumpy jouw auto.