Het zal je niet ontgaan zijn dat de 1,5 meter samenleving voor de komende periode gezien kan worden als ‘het nieuwe normaal’. Dit vraagt een andere aanpak bij het kopen van een auto. Het (ver)kopen van auto’s kan echter nog altijd op een veilige manier. De belangrijkste voorwaarde hiervan kunnen we samenvatten in een term: social distancing. Wij delen 10 tips met je hoe je op een veilige manier een auto kunt kopen in de 1,5 meter samenleving.

Hoe ziet het kopen van een auto eruit in de 1,5 meter samenleving?

Bij het ‘nieuwe normaal’ staan bij het kopen van een auto drie essentiële factoren centraal: Afstand, veiligheid en hygiëne. De tijd dat je met een aantal mensen kon “shoppen” voor een auto en zonder afspraak een aantal dealers kon bezoeken om een auto te bekijken en/of een proefrit te maken, is nu tijdelijk wat lastiger. Het bovenstaande wil zeker niet zeggen dat je verplicht bent om een auto online te kopen zonder de auto gezien of uitgeprobeerd te hebben. Het is zelfs mogelijk om een bekende mee te nemen bij het kopen van de auto, iets waar, volgens een onderzoek van AutoTrack uit 2019, 66% van de autokopers graag voor kiest. Het is hierbij uiteraard wel van belang dat de dringende adviezen van het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) worden opgevolgd.

Als je de onderstaande tips in acht neemt, kun je het kopen of het verkopen van een auto op de meest veilige manier doen, ook in deze lastige periode.

10 tips hoe je een auto kunt kopen in het 'Nieuwe Normaal’

  1. Voer je vooronderzoek online uit. Je vindt bij AutoTrack bijvoorbeeld veel nuttige informatie over specifieke automerken en modellen. Internet is immers een uitstekende informatiebron om auto’s alvast te vergelijken, zonder een dealer of andere verkoper te bezoeken.
  2. Samen met iemand anders auto’s vergelijken, informatie delen en een mening vormen? Maak een online mindmap. Deze mindmap kun je uiteraard ook later gebruiken (en bijwerken) als de andere persoon van plan is om een auto te kopen. Wel zo efficiënt!
  3. Leg thuis contact met de verkopende partij en maak een afspraak om de auto te bekijken of een proefrit te maken. Het eerste gesprek over de auto kan digitaal plaatsvinden waarbij er gebruik kan worden gemaakt van videobellen.
  4. Maak gebruik van de Proefrit aan Huis service van AutoTrack. Dit is een service waarbij de verkopende partij je thuis bezoekt met de auto waar je interesse in hebt. Je kunt dan de auto bekijken en een proefrit maken, zonder dat je hiervoor een showroom hoeft te bezoeken.
  5. Schud niet de hand van de autoverkoper, maar blijf op anderhalve meter afstand van elkaar.
  6. Spreek onderling af dat onderhoudsboekjes, sleutels en andere van belang zijnde zaken in de auto liggen en niet overgedragen hoeven te worden.
  7. Wees er zeker van dat de auto zowel aan de binnen- als de buitenzijde goed gereinigd en gedesinfecteerd is, voordat er een proefrit met de auto wordt gemaakt. De beste keuze is zelfs om dit te doen waar beide partijen bij zijn. Gebruik hierbij een desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent. De focus met betrekking op het reinigen van het interieur moet liggen op het stuur, de pook, de radio, deurgreep, bekerhouders, autosleutels, handrem, gordels, stengels aan de stuurkolom, knoppen van de cruise control, armsteunen, stoelverstelling en raamstijlen. Aan de buitenzijde is het van belang dat de deurgrepen goed gereinigd zijn. Als er door meerdere personen een proefrit wordt gemaakt, moet de auto tussentijds schoongemaakt worden.
  8. Draag plastic weggooi handschoenen bij het maken van een proefrit en zet hierbij niet de airconditioning aan. Een raam openzetten op warme dagen is in dit geval een betere keus. Let er ook op dat het ventilatiesysteem niet op de recirculatiestand staat.
  9. Heb je een keuze gemaakt voor een specifieke auto? Betaal met behulp van een overboeking en zeker niet met contant geld. Laat de auto vervolgens aan huis, op gepaste afstand afleveren.
  10. Regel de praktische zaken die bij het kopen van een auto van belang zijn volledig zo veel mogelijk online. Een RDW erkend bedrijf heeft bijvoorbeeld mogelijkheden om het vrijwaren van een voertuig telefonisch te doen, zodat je niet naar het postkantoor hoeft. Je ontvangt via de e-mail een bevestiging hiervan. Ook eventuele praktische zaken zoals het regelen van een financiering en de verzekering van de auto kan volledig online plaatsvinden